Penta se podle slovenského tisku zajímá o koupi polských nemocnic

16. 4. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Středoevropská investiční skupina Penta se zajímá o převzetí největšího soukromého provozovatele nemocnic a ambulancí v Polsku, společnosti EMC Instytut Medyczny. Napsal to slovenský list Hospodárske noviny (HN). Penta kromě jiných odvětví podniká i ve zdravotnictví.


EMC Instytut Medyczny provozuje v Polsku osm nemocnic a 16 dalších zdravotnických zařízení. Konsolidované tržby firmy, která hledá strategického investora, loni stouply o 8,7 procenta na 157,5 milionu zlotých (téměř miliarda Kč). Zisk firmy vzrostl o téměř polovinu na 515.000 zlotých (3,2 milionu Kč). HN s odvoláním na polský tisk napsaly, že v nejpokročilejší fázi jsou jednání právě s Pentou.

„Dopředu se k možným akvizicím nevyjadřujeme, máme ovšem zájem o koupi nemocnic na polském trhu,“ řekl listu mluvčí Penty Martin Danko. Partner finanční skupiny Martin Kúšik označil zdravotnictví za velmi zajímavý sektor.

Penta podniká v řadě evropských zemí. Investuje kromě jiného do maloobchodu, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Působí také ve zdravotnictví, v Česku i na Slovensku vlastní například síť lékáren a zdravotnických zařízení, v zemi pod Tatrami má i zdravotní pojišťovnu. Lékárny Penta provozuje i v Polsku.

Penta se podle včerejšího vydání českých Hospodářských novin zajímá také o ztrátové krajské nemocnice v České republice. Zájem o ně už dřív projevila zdravotnická síť Agel, v níž má většinový podíl podnikatel Tomáš Chrenek. Penta podle HN loni jenom ve zdravotnictví v Česku a na Slovensku vykázala tržby 1,7 miliardy eur (přes 44 miliard korun). Do zdravotnictví skupina směřuje 30 procent svých investic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?