Perný rok ministra Svatopluka Němečka

19. 10. 2016 10:57
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministru zdravotnictví leží ve sněmovně zákony, které budou mít velký vliv na to, jaký zanechá dojem.




Obvykle to bývá tak, že poslední rok před parlamentními volbami se vládní politici nezabývají ani tak vládnutím, jako spíše zbrojením do voleb. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček však bude v příštích měsících spíše onou výjimkou, která známé politologické pravidlo potvrdí. V poslanecké sněmovně mu leží hned tři důležité zákony. Ani jednu z norem ovšem zjevně nečeká hladká cesta do sbírky zákonů.

Chaos v úpravě vzdělávání

Dvě z těchto důležitých úprav se týkají vzdělávání lékařů a sester. Novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, která upravuje i vzdělávání všeobecných sester, naráží u části odborné veřejnosti na odpor. Ale v jejím jádru se skrývá i další, hlubší problém, který se ukázal při projednávání ve sněmovním výboru pro zdravotnictví. Jeho členové se shodli, že nenutit sestry do plného studia vyšších odborných či vysokých škol je dobrý recept, jak zvýšit jejich počet a zájem o obor. To je samo o sobě diskutabilní, ale ještě horší je, že se členové výboru shodli, že středoškolské vzdělávání sester je na prachmizerné úrovni. To však bohorovně přešli jako problém, který má řešit ministerstvo školství, a zákon pustili do dalších fází legislativního procesu. A tak, zatímco zákon vesele míří do druhého čtení, náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová teprve v půli září vydává prohlášení, že „je zapotřebí iniciovat setkání zástupců obou resortů“. Jak může takto chaoticky připravovaný zákon dopadnout, je ve hvězdách, na každý pád odpovědnost bude ležet na Němečkových bedrech.

Nelehký život novel zákonů

Ani novela zákona o vzdělávání lékařů nemá ve veřejném prostoru lehký život. Tvrdě se proti ní postavilo sdružení Mladí lékaři. V jeho prohlášení stojí, že novela „neřeší žádný ze skutečně podstatných problémů specializační přípravy lékařů“ a „je pouze jakýmsi fíkovým listem, který zakrývá nezájem vlády začít systematicky řešit propadající se kvalitu přípravy nové generace specialistů“. Němečka Mladí lékaři obviňují, že nemá vizi a pouze se snaží vyhovět všem a nikoho nenaštvat. Poměrně přesvědčivě argumentují, že problém vzdělávání neleží v počtu oborů či délce vzdělávání, ale hlavně ve špatně nastavených motivacích, které vedou velké nemocnice, aby mladé lékaře místo vzdělávání využívaly jako levnou pracovní sílu. Novela přesto míří do závěrečného čtení a Němeček na ni sází jako na lék proti odlivu lékařů do zahraničí.

Osud protikuřáckého zákona, který nakonec vládní hnutí ANO označilo za prokuřácký a navzdory koaliční dohodě jej shodilo ze stolu, je dostatečně znám. Nyní je ve sněmovně druhá verze, upravená podle požadavků ANO, ale i k ní už se scházejí pozměňovací návrhy, ač se koalice jasně dohodla, že žádné nebudou. Tentokrát už by tedy měla ale doopravdy projít. Jenže znáte to, to už jsme slyšeli mockrát. V protikuřáckém zákonu má Němeček investováno nejvíc svého politického kapitálu. Druhou sněmovní ostudu se stejným zákonem už by byl docela problém ustát.

Přičteme-li k tomu ještě novelu zákona o léčivech, která se snaží komplikovanými metodami bojovat s větrnými mlýny reexportů a stává se klasickou obětí divoké poslanecké kreativity, je patrné, že ministra zdravotnictví čeká do sněmovních voleb víc než perný rok.

O autorovi| Martin Čaban (autor je komentátorem deníku E15)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?