Personálu nemocnic Pardubického kraje vadí přetíženost a platy

17. 5. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnancům pěti nemocnic vlastněných Pardubickým krajem vadí vysoká vytíženost, nízké finanční ohodnocení a nedostatečná komunikace. Takové závěry vyplynuly mimo jiné z personálního auditu, který pro kraj zpracovala agentura Brand Brothers.


Podklady sbírala v druhé polovině loňského roku. Průzkum bude sloužit k rozvíjení a efektivnímu řízení personálních zdrojů a doplní koncepci zdravotnictví, informovala ČTK mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.

Zaměstnanci sice nejsou zcela spokojeni, nicméně po jiné práci se většinou neohlížejí, neboť by si zřejmě příliš nepomohli. „Ve většině případů by svou nemocnici nevyměnili, protože se domnívají, že situace v jiných nemocnicích není lepší než v té jejich,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová. Zdravotníkům se také příliš nechce za prací dojíždět.

Podle Tauberové je v první řadě zapotřebí lékaře, zdravotní sestry, záchranáře a sanitáře spravedlivě ohodnotit. Změnu by měl doznat systém motivace a odměňování. Průměrná hodinová mzda v pěti zkoumaných nemocnicích činila 154 korun. Lékaři dostávají za hodinu 251 korun, všeobecné sestry a porodní asistentky berou 153 korun, sanitáři v průměru stokorunu na hodinu.

Základní hrubé mzdy lékařů v minulém roce významně vzrostly s výjimkou Litomyšlské nemocnice a pohybovaly se od přibližně 36.000 do 47.000 korun měsíčně. Se započtením služeb a přesčasů však činily až asi 54.000 korun. Mírně se zvýšily i platy zdravotních sester.

Pardubický kraj minulý rok poskytl nemocnicím na pětiprocentní růst platů všech zaměstnanců 98 milionů korun, mzdy se v celkovém průměru zvýšily o 11 procent. Důvodem byl velký odchod zdravotnického personálu do jiných nemocnice, zvláště lékaři a sestry z krajské nemocnice mířili nejčastěji do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Personální problémy můžou způsobit i špatné vztahy a komunikace na pracovišti. Chrudimská nemocnice nedávno dala výpověď primáři Františku Liškovi na gynekologicko - porodnickém oddělení, proti němuž se vzbouřili lékaři a zdravotní sestry, kteří nebyli spokojeni s jeho vedením.

Personální audit popsal také využití pracovní doby jednotlivých kategorií. Z přehledu vyplývá, že průměrně jsou na jednu hodinu lékaře odpracovány 2,2 hodiny sester. Ty si také nejvíce stěžují na velké pracovní vytížení.

Z průzkumu vyšlo najevo, že pokud lidé vydrží v nemocnici více než dva roky, obvykle neodcházejí. Většina zaměstnanců v krajských zařízeních pracuje deset let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?