Perspektivy celoživotního vzdělávání lékařů

22. 12. 2016 11:08
přidejte názor
Autor: Redakce

Cenu prezidenta České lékařské komory za přínos v oblasti celoživotního vzdělávání lékařů získala letos profesorka Helena Haškovcová.




Ocenění první dámě lékařské etiky v ČR prof. PhDr. et RNDr. Heleně Haškovcové, CSc., slavnostně předal Milan Kubek, který o ní řekl: „Profesorka Haškovcová je českou bioložkou, filosofkou a první profesorkou lékařské etiky v ČR. Hlavními tématy jejího odborného zájmu jsou práva pacienta, například problematika informovaného souhlasu, ale také oblast práv osob, které jsou znevýhodněny. Rovněž se dlouhodobě věnuje tématům stáří, umírání a smrti. Je nejvýznamnější osobností lékařské etiky. Celý svůj profesní život se aktivně podílí na vzdělávání lékařů a ostatních zdravotníků z pohledu etického aspektu práce. Paní profesorka je nesmírně ceněnou spolupracovnici ČLK. Díky ní se nám daří rozvíjet lékařskou etiku v systému celoživotního vzdělávání na nejvyšší odborné a lidské úrovni.“

„Děkuji za cenu, kterou přijímám s radostí i s úžasem,“ řekla oceněná. „Cenu přijímám i jako symbol, že je zase o něco více zasypán příkop mezi lékaři a nelékaři.“ Uvedla také, že do pracovního procesu a do světa lékařů vstoupila zhruba před půl stoletím, a zavzpomínala na lékaře, s nimiž se za svou kariéru potkala. Za osudového muže své kariéry označila prof. Milana Haška. Její dík patřil také doc. Jiřímu Strejčkovi, prof. Vladimíru Pacovskému, prof. Cyrilu Höschlovi, prof. Janu Petráškovi a děkance Fakulty humanitních Mgr. Marii Pětové. Poděkovala všem lékařům, kteří se o ni a její rodinu starají v době nemoci, a vyzdvihla zejména prof. Terezu Fučíkovou a prof. Pavla Pafka.

Prezident komory také představil svoji vizi Domu lékařů, který by byl nejen sídlem lékařské komory, ale také vzdělávacím a školicím centrem.

Milan Kubek, Helena Haškovcová a Radek Ptáček z ČLK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?