Pertuzumab opět plně k dispozici

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Léčivý přípravek Perjeta (pertuzumab) bude od 1. června 2014 plně k dispozici pro všechny indikované pacientky s HER2-pozitivním metastazujícím karcinomem prsu. Zdravotní pojišťovny budou léčbu pacientek hradit výkonově, tedy mimo paušál nemocnic.




Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal 7. května 2014 definitivní rozhodnutí o nové maximální ceně pertuzumabu. Nikdo z účastníků řízení nepodal k tomuto rozhodnutí žádnou připomínku a účastníci řízení ze strany zdravotních pojišťoven (VZP i SZP) stejně jako držitel rozhodnutí o registraci se vzdali práva na odvolání. Nová maximální cena tak bude platit od 1. června 2014. Toto rozhodnutí se týká maximální ceny pertuzumabu, nikoli výše úhrady, která zůstává nezměněná.

Dobrá zpráva pacientkám

„Je to vynikající zpráva nejen pro všechny indikované pacientky, ale i pro jejich ošetřující lékaře. Dohoda se zdravotními pojišťovnami zaručuje, že léčba tímto vysoce inovativním léčivým přípravkem bude hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění všem smluvním zdravotnickým zařízením mimo paušál tzv. centrových léků,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Roche RNDr. Tomáš Votruba, CSc., MBA.
Komplexní onkologická centra mohou léčit všechny pacientky s HER2-pozitivním metastazujícím nebo lokálně rekurentním neresekovatelným karcinomem prsu, které dosud nebyly léčeny anti-HER2 léky či chemoterapií pro metastatické onemocnění.
5. února 2014 společnost Roche oznámila SÚKL přerušení dodávek petuzumabu do České republiky. Důvodem byl výrazný pokles maximální ceny léku, k němuž došlo na základě devizové intervence a umělého oslabení kurzu české koruny Českou národní bankou dne 7. listopadu 2013. Rozhodnutí SÚKL o maximální ceně pertuzumabu ze 7. května 2014 již reflektuje nový kurz české koruny a lék je možné podávat indikovaným pacientkám standardní cestou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?