Pěstovat léčebné konopí by se Češi mohli učit v Izraeli

4. 4. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pěstovat léčebné konopí ve velkém by se Češi mohli učit v Izraeli, kde mají s jeho užitím k léčbě a pěstováním pod dohledem státu letité zkušenosti. Dovézt léčebné konopí z Izraele do Česka možné zatím není, musel by se změnit tamní zákon.


Rychlejší je proto získat jejich know-how. Jednání již zahájila ostravská společnost Carun Pharmacy, která pěstuje nyní tzv. technické konopí a výrobky z něj prodává v deseti konopných lékárnách po celé republice. ČTK to před odletem do Izraele řekl obchodní a marketingový ředitel společnosti Jan Stabla.

„Cílem je pěstovat konopí v ČR díky zkušenostem a znalostem firmy, ke které letím,“ řekl a potvrdil, že jakmile vypíše lékový ústav výběrové řízení na pěstitele léčebné marihuany v ČR, společnost se přihlásí.

Od dubna 2013 povolil zákon v ČR léčbu marihuanou. Ta se má dovážet z Nizozemska, zatím ale nebyl dovezen ani gram. Od letošního dubna zákon umožní firmám pěstovat marihuanu v ČR, o tuto možnost se předběžně zajímala zhruba stovka firem.

Zkušenosti z pěstování léčebného konopí v Izraeli se podle Stably budou muset přizpůsobit českým podmínkám. „Je tam víc slunce, u nás se asi bude muset konopí pěstovat pod umělým světlem,“ vysvětlil. O spolupráci podle něj ale už není pochyb, jde už jen o upřesnění podmínek.

„Zkušenosti, které oni mají řadu let, jsou výborné, pomohlo by to projekt u nás nastartovat. Izraelci naopak mají veliký zájem o naše výrobky,“ shrnul. Společnost prý Izraelcům doporučil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), stojí za ní tři investoři. „Pokud nebudou stát v cestě úřady, pacienti se brzy dočkají zajímavých výsledků,“ řekl Stabla.

Dovoz z Nizozemska chystají firmy Elkoplast, který by ji chtěl i pěstovat, Phoenix a Czech Medical Herbs, gram za zhruba 300 korun, pacient může dostat za měsíc až 30 gramů. Pojišťovny tuto podpůrnou léčbu nehradí.

Konopí má zmírňovat obtíže pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS, bude na elektronický recept a jen pro dospělé. Zatím ale lékaři v ČR ani jeden recept na léčebné konopí nenapsali, nemají prý o jeho využití k léčbě dostatek informací. Stabla uvedl, že i proto chystají osvětovou kampaň pro lékaře.

Carun Pharmacy s.r.o. pěstuje canabis sativa, v historii se užívalo i na stavbu domů či jako podestýlka pro zvířata. V nabídce má loupaná konopná semínka, čaje, konopné mýdlo, tělové a pleťové oleje, zdravotní vložky do bot a také univerzální konopnou mast, která má atest jako první zdravotnický prostředek z konopí. Na rozdíl od krémů z drogerií a běžných lékáren obsahuje mast extrakt z celých rostlin, tedy i jejich zelených částí. Látka THC, která může vyvolat drogovou závislost, v ní téměř není, hlavní je spojené působení ostatních kanabinoidů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?