Pět dětí z příbramských škol se nakazilo žloutenkou typu A

12. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve dvou příbramských školách se vyskytla žloutenka typu A. Projevila se u pěti dětí. Hepatitidou onemocnělo jedno dítě ze základní školy v ulici 28. října, další čtyři případy jsou hlášeny ve školce Perníková chaloupka v Kutnohorské ulici.


Hygienici kvůli tomu nařídili protiepidemická opatření, sdělila ČTK mluvčí města Pavlína Svobodová.

Podle Renaty Karpíškové z příbramské pobočky krajské hygienické stanice situace souvisí se zvýšeným výskytem hepatitidy A v celé zemi. „Momentálně jsou na území města Příbrami u dětí prokázány dva případy v mateřské školce a v rámci lékařského dohledu zde byly dohledány další dva případy. Navíc byl zjištěn jeden případ také v základní škole,“ shrnula Karpíšková.

Ve školách bude provedena dezinfekce. Lidé, kteří přišli do styku s nakaženými, podléhají takzvanému lékařskému dohledu. Nemohou se například účastnit hromadných akcí, jako jsou koncerty nebo sportovní akce. Karanténní opatření trvají 50 dnů od posledního kontaktu s nakaženým, což odpovídá inkubační době onemocnění.

Ředitel základní školy v ulici 28. října už vyhlásil kvůli dezinfekci pro všechny žáky volno od 15. do 19. prosince. Bude přerušen i provoz školní družiny a školní jídelny a zrušen vánoční koncert. Plánované zápisy dětí do prvního ročníku se odkládají na leden. Zrušeny jsou také divadelní představení a hromadné akce v mateřské škole.

Hepatitida typu A je akutní infekční onemocnění, které postihuje játra a jeho průvodním jevem je žloutenka. Kvůli způsobu přenosu je nazývána nemocí špinavých rukou. Pokud je její průběh mírný, trvá léčba několik týdnů, ve vážnějších případech ale měsíce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?