Pět nemocnic Pardubického kraje zahájí 1. července proces fúze

30. 6. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje, které jsou nyní samostatnými akciovými společnostmi, zahájí 1. července formální proces fúze. Na jeho konci bude jediný nový subjekt s názvem Nemocnice Pardubického kraje, který bude do obchodního rejstříku zapsán na přelomu roku.


Do té doby musejí jednotlivá zařízení zvláště sladit svá účetnictví, řekl ČTK hejtmanův náměstek Roman Línek (KDU-ČSL), do jehož gesce zdravotnictví patří.

„Zatím budou nemocnice v přechodné fázi. Řídit je budou představenstva, šéf týmu pro proces fúze a ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gotttvald, vlastní provoz bude do konce roku na ředitelích nemocnic,“ uvedl Línek.

Na pozici generálního ředitele nové společnosti vyhlásilo hejtmanství výběrové řízení. Přihlásili se do něj tři kandidáti, rozhodnutí by mělo padnout do konce září.

Pardubický kraj už schválil zvýšení základního jmění pardubické a chrudimské nemocnice. Nový subjekt by měl být díky vyššímu základnímu kapitálu více chráněn proti riziku konkurzu.

Fúzi nemocnic schválilo krajské zastupitelstvo v únoru. Sloučení má zajistit lepší hospodaření zdravotnických zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Během dvou let se také zvýší základní kapitál nemocnic celkově o 250 milionů korun, aby se eliminovaly kumulované ztráty z minulosti. V příštích letech by měla restrukturalizace zdravotní péče včetně koncentrace oborů do některých nemocnic, společné nákupy léků a zdravotnického materiálu, centralizace řízení, spojený informační systém a sdílené služby přinést značné úspory.

Čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje by měly letos opět hospodařit se ztrátami. S účetním ziskem počítá jen Pardubická krajská nemocnice. Krajští zastupitelé nedávno opět schválili nemocnicím výpomoc formou takzvaných vyrovnávacích plateb celkem 97,486 milionu korun. V roce 2012 to bylo přes 215 milionů korun, vloni více než 145 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?