Pět nemocnic v Pardubickém kraji zůstane, musí však hledat úspory

29. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádná z pěti nemocnic v Pardubickém kraji se nebude v blízké době rušit. Hejtmanství se dohodlo se zdravotními pojišťovnami, že na období od ledna 2013 uzavřou smlouvy se zdravotnickými zařízeními. Bude se však zřejmě muset zčásti redukovat lůžkový fond a případně slučovat některá oddělení, řekl novinářům krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický (ČSSD).


Zdravotnická zařízení budou nucena více spolupracovat a zefektivnit poskytování zdravotní péče v kraji. Ředitelé mají předložit návrhy směřující k úsporám. „Každá nemocnice bude muset ustoupit ze svých pozic,“ řekl Netolický. Každé zařízení je samostatnou akciovou společností, vedení kraje chce dosáhnout větší koordinace zdravotní péče důrazem na společné řízení. To je zatím zajištěno prostřednictvím tří odborníků v představenstvech všech společností.

„Redukce péče v některých nemocnicích se již uskutečnila, například v Litomyšlské nemocnici zanikla akutní lůžka na kožním oddělení a pro tyto účely je využívána kapacita interního oddělení,“ uvedl Netolický.

Zda se podaří vyjednat se zdravotními pojišťovnami lepší podmínky a úhrady za výkony, není zatím jasné. Další jednání by měla vést až nová krajská reprezentace, která vzejde z podzimních voleb.

Všechny nemocnice patřící Pardubickému kraji jsou dlouhodobě prodělečné. Loni vytvořily celkovou ztrátu zhruba 26 milionů korun. Před podstatně horším výsledkem je zachránila jen intervence kraje, který jim vloni na podzim poskytl z rozpočtu kraje 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb. Letos jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí vyhnou riziku insolvence.

Podle analýzy společnost KPMG mají nemocnice potenciál ke zvýšení příjmů a snížení nákladů. I kdyby však navržené možnosti maximálně využily, nebudou zatím schopny ztráty eliminovat. Pro další snížení nákladů by se musela část zdravotní péče koncentrovat z více zařízení do jednoho.

Netolický také zdůraznil, že na investicích do technického vybavení nemocnic by se měly podílet obce ve spádové oblasti. Zařízení pořízené po převedení nemocnic ze státu na kraje před zhruba deseti lety je již z velké části zastaralé a na všechny potřebné investice nemocnice samy peníze nemají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?