Peter Igaz šéfuje odborům v nemocnici, ředitel zuří

14. 3. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař Peter Igaz se stal znovuzvoleným šéfem Lékařského odborového klubu (LOK) v karlovarské nemocnici a vztahy mezi LOK a generálním ředitelem Zdeňkem Horákem se znovu vyostřily.


Odbory se znovu postavily za odvolaného primáře Romana Brázdila a souhlasí s rozhodnutím lékařů o vypovězení přesčasů, což generálního ředitele Zdeňka Horáka doslova rozzuřilo.

„Dozvěděl jsem se, že jste stále ve funkci předsedy LOKSČL Karlovy Vary. Přiznám se, že jsem této informaci zpočátku nechtěl věřit,“ uvádí Horák. V otevřeném dopise zdůrazňuje, že Igaz, stejně jako on, ví dobře, za jakých okolností oba uzavřeli krizové a pro nemocnici těžké období akce „Děkujeme, odcházíme“.

„Jako vstřícné gesto jste navrhl své ukončení ve funkci předsedy LOK. Prohlásil jste, že si uvědomujete, že jste vzhledem k celostátnímu zapojení do této akce vnímán jako kontroverzní osoba. Deklaroval jste rozhodnutí nepokračovat v těchto aktivitách. Za to jste požadoval zpětvzetí výpovědí, zejména pak své a primáře Jaroslava Žáka, a také návrat na původní místa,“ obul se do Igaze Horák.

A proč tak ostrá reakce?

Protože Lékařský odborový klub prozatím nepodepíše návrh Kolektivní smlouvy na rok 2011, jelikož odvolání primáře Romana Brázdila členská základna LOK-SČL chápe jako lokální porušení dohody k ukončení akce „Děkujeme, odcházíme“.

V prohlášení LOK uvádí, že odhodlání většiny lékařů oddělení ARO k vypovězení služeb z Dohod o pracovní činnosti (DPČ) a ke striktnímu dodržování zákoníku práce kvůli odvolání Brázdila z postu primáře ARO bude mít dopad na kvalitu a dostupnost anesteziologické péče a významně ovlivní všechny operační obory.
LOK navrhuje urychlené jednání s vedením nemocnice a řešení problému.

Pokud by lékaři dodrželi slovo, pak by řediteli zkomplikovali situaci. Podle zákoníku práce mohou sloužit přesčas jen 150 hodin ročně. Ty ale vyčerpají už v prvních měsících roku. Proto uzavírají smlouvy o ústavní pohotovostní službě. Pokud by většina lékařů z ARO vypověděla přesčasy, bylo by možné zajistit běžný chod oddělení ARO jen v případě přechodu na trojsměnný provoz a lékaři by chyběli jinde. Musely by se odkládat operace. Navíc se k lékařům ARO chtějí připojit i doktoři dalších oddělení.

Ředitel Horák ale s šéfem odborů jednat nechce.

„Možná jsem naivní, ale považuji se za slušného člověka, který se za všech okolností snaží dostát svému slovu. Asi vás nepřekvapí, když jsem v této souvislosti nucen prohlásit, že s člověkem, který nerespektuje ´gentleman´s agreement´ ani základní pravidla slušného chování, budu mít obrovský problém zasednout k jednacímu stolu,“ ohrazuje se a chystá odvetu. Předpokládá totiž, že se jedná o Igazův záměr, jak znovu destabilizovat poměry v karlovarské nemocnici.

„Myslím, že vaše jednání jistě nepřispěje ani dobrému jménu LOK. V této souvislosti považuji za nezbytné o takto neseriózním jednání LOK Karlovy Vary informovat kolegy ředitele zdravotnických zařízení prostřednictvím Rady Asociace českých a moravských nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?