Petice komory lékařů za kvalitní zdravotnictví má 100.000 podpisů

18. 4. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Už více než 100.000 lidí podepsalo petici České lékařské komory (ČLK) s názvem "Chceme kvalitní zdravotnictví". ČTK to oznámil mluvčí komory Michal Sojka. Kvalita péče je podle ČLK ohrožena kroky vlády. Lékaři kritizují třeba snižování veřejných výdajů na zdravotnictví, drahé léky či dlouhé cesty k lékaři a do nemocnice.


ČLK dál sbírá podpisy, petici šíří také odbory či pacientské organizace.

„Důrazně žádáme, aby byla zachována dostupná kvalitní zdravotní péče, která je nyní ohrožena neodpovědnými kroky vlády a ministerstva zdravotnictví,“ citoval Sojka z textu petice. „Komora pokračuje ve sběru podpisů i v informační kampani o skutečném stavu českého zdravotnictví. Lékaři upozorňují své pacienty i ostatní občany na hrozící pokles kvality, dostupnosti a bezpečnosti zdravotní péče,“ dodal.

Prezident lékařské komory Milan Kubek řekl v březnu ČTK, že doufá v získání nejméně 100.000 podpisů, jako loni pod sérii petic za záchranu dostupné sítě nemocnic. Zdravotní pojišťovny pak ustoupily od plánu zrušit až 6000 lůžek. „Záleží teď na politicích, kdo hozenou rukavici zvedne a začne problémy zdravotnictví řešit,“ uvedl.

Kubek s textem petice seznámil 10. dubna také prezidenta ČR Miloše Zemana. Prezident na základě schůzky oznámil, že chce zprostředkovat jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, ČLK a odbory. ČTK o tom tehdy informoval mluvčí komory Sojka.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s kritikou nesouhlasí, komora i odbory podle něj jen straší pacienty, dostupná a kvalitní péče je zajištěna. Příjmy systému budou letos podle plánů zdravotních pojišťoven 228,9 miliardy korun s meziročním růstem 2,4 procenta, výdaje 230,849 miliardy s růstem 1,5 procenta. V reformách tak chce Heger pokračovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?