Petice pomohla. Jihlava patří pod zdravotní ústav v Ostravě

22. 8. 2010 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní ústav v Jihlavě už neexistuje. V krajském městě nyní funguje Odbor hygienických laboratoří Jihlava ve struktuře Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě.


„Byla tak splněna dohoda, kterou Ministerstvo zdravotnictví učinilo se zaměstnanci,“ řekl Vlastimil Sršeň, ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví. Původně byl totiž jihlavský zdravotní ústav sloučen s brněnským, ale tento krok se zaměstnancům v krajském městě nelíbil. Proto sepsali petici a požadovali začlenění právě pod Ostravu.

Argumentovali špatnou finanční situací brněnského ústavu. Ministerstvo jim tedy vyšlo vstříc. Nyní patří pod Ostravu.

„Na nějaké hodnocení a závěry je zatím ještě brzy. Organizačně a pracovně jedeme stále ve stejných kolejích. Ostrava nám zatím do života moc nezasahuje,“ řekl ke změně jeden ze zaměstnanců jihlavského zdravotního ústavu, který si ale kvůli obavě o případné komplikace v práci nepřál zveřejnit své jméno. Došlo pouze k několika opatřením. „Ve služebních vozidlech máme například zabudované satelitní sledování,“ uvedl jeden za zaměstnanců.

Malý problém: Stravenky

Přesun pod Ostravu má ale i svá negativa. Je to hlavně oblast stravování, respektive dotování stravenek. „Zatímco dříve jsme měli dotované 2/3 hodnoty a zbytek jsme dopláceli, dnes je to naprosto obráceně,“ nastínil jeden z jihlavských zaměstnanců. Jinak jsou ale lidé v Jihlavě s přesunem pod Ostravu spokojeni.

„Pokud budeme mít dostatek práce, pak se domnívám, že ani ze strany zaměstnavatele nebudou problémy,“ doplnil ke změně jeden ze zaměstnanců. Pod Brnem byl odbor hygienických laboratoří Jihlava od začátku letošního roku. Přesun se ale zaměstnancům nelíbil. Petici proti sloučení jihlavského zdravotního ústavu s brněnským podepsalo šestačtyřicet lidí. Petice na Ministerstvo zdravotnictví dorazila na začátku dubna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?