Petice upozorní poslance na problém dětského kuřáctví

9. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čerstvě zvolení poslanci dostanou petici upozorňující na problém dětského kuřáctví. Informoval o tom koordinátor projektu Řetěz lásky Martin Škapík. Petici chce předat poslancům na ustavující schůzi sněmovny. Signatáři v ní vyzývají k oddělení prodeje cigaret a potravin...


Děti by o rizicích kouření měly být také více informovány ve školách. V České republice podle odborníků holduje nikotinu více než polovina patnáctiletých.

Signatáři petice také upozorňují na vliv reklam a filmů, které propagují kouření. Děti se podle Škapíka manipulaci hůře brání. Měla by tedy být vyvážena pravdivými informacemi dostupnými ve školách, navrhuje. Pod peticí je podle něj více než 3000 podpisů, mezi nimi například i herce Tomáše Hanáka.

Společně se svými kolegy Škapík organizoval loni na podzim pravidelné hlídky před úřadem vlády, kde dobrovolníci rozdávali letáky varující před zdravotními riziky užívání tabáku. Škapík plánuje, že letos budou obdobně stát před sněmovnou.

Odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková již dříve uvedla, že se snižuje věk, kdy české děti začínají s cigaretami. Podle výzkumu, který provedli studenti medicíny, berou pražské děti poprvé cigaretu do úst v průměru v deseti letech.

Podle odborných studií si pravidelně dopřává nikotin 11 procent třináctiletých a dvě procenta jedenáctiletých Čechů. Stoupá mezi nimi také množství vykouřených cigaret a přibývá pravidelně kouřících dívek.

Odborníci uvádějí, že v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí, celkem 18.000 ročně. Polovina kuřáků prožije v porovnání s nekuřáky život o 15 let kratší.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?