Petice žádá belgického krále, aby zamítl zákon o eutanazii dětí

28. 2. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Petice s podpisy 200.000 občanů různých evropských zemí vyzývá belgického krále Philippa, aby nepodepisoval zákon umožňující eutanazii u nezletilých. Uvedli to podle agentury AFP iniciátoři akce. Příslušný zákon nedávno schválil belgický parlament.


„Odmítněte podepsat zákon umožňující eutanazii nezletilých,“ stojí podle AFP v petici, se kterou přišla španělská nadace Citizen Go. Tato organizace je prý blízká křesťanským tradicionalistům a krajní pravici a petici předá ještě dnes královskému paláci v Bruselu.

Na základě schváleného belgického zákona bude možné na návrh lékařů a se souhlasem rodičů provést eutanazii u smrtelně nemocných dětí, které by jinak před smrtí trpěly. V Belgii je eutanazie u dospělých legální už přes deset let.

Volba eutanazie má být v případě dětí vyhrazena jen pro pacienty, jejichž smrt se čeká v krátké době, což v zákoně pro dospělé chybí. Rozhodnutí bude muset být potvrzeno kolegiem odborníků a rodiče budou muset prohlásit, že proti jejich názoru nic nenamítají.

Očekává se, že zákon, který zákonodárci schválili jasnou většinou, král podepíše. Naposledy se belgický monarcha postavil proti nějakému zákonu v roce 1990, kdy král Baudouin vetoval zákon umožňující potraty. Vláda tehdy pomocí právní a ústavní kličky prohlásila, že král není s to panovat, zákon uvedla v život a poté králi obnovila funkce.

V Belgii je podle průzkumů většina obyvatel pro takový krok, hlasití jsou ale i jeho odpůrci, kteří v Bruselu uspořádali několik protestních akcí. Proti jsou zástupci křesťanských církví, muslimští i židovští duchovní. Nejednotná je lékařská obec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?