Pfizer: Evropa svou regulací ztrácí ve farmacii bývalé pozice

16. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf největší světové farmaceutické společnosti Pfizer kritizoval německou reformu zdravotnictví a přísnou regulaci výdajů na léky v západní Evropě. Šéf firmy na konferenci v Berlíně uvedl, že společnost přesune svůj výzkum z Německa do Británie...


BERLÍN - Šéf největší světové farmaceutické společnosti Pfizer kritizoval německou reformu zdravotnictví a přísnou regulaci výdajů na léky v západní Evropě.

Evropě kvůli této „krátkozraké regulaci“ hrozí ochromení celého jejího farmaceutického průmyslu, řekl novinářům v Berlíně generální ředitel Pfizeru Henry McKinnell.

„Evropa ztrácí velkou příležitost. Pokud se podíváte na dobu před 40 lety, bylo Německo zdrojem moderní medicíny. Tomu již dnes nikdo nevěří,“ řekl McKinnell podle agentury Reuters.

Vlády v Evropě se musejí vyrovnávat s prudkým růstem výdajů na zdravotnictví v situaci prodlužování života a stárnutí populace. Německo nyní zavádí legislativu zaměřenou na úsporu miliard eur ve zdravotnictví, především omezením výdajů

zdravotních pojišťoven na léky.

Farmaceutické společnosti na tyto kroky reagují varováním před oslabením výzkumu v Evropě a hrozí odchodem z kontinentu.

McKinnell také oznámil, že firma přesune svůj výzkum z Německa do Británie. Pfizer, jehož produkty mají na německém trhu léčiv největší podíl, se odsunem výzkumu z Německa připojil k další americké firmě Merck.

Vládní politika, zaměřená na snižování nákladů formou snižování cen léků a omezování jejich dostupnosti namísto podpory investic do nových léků, vede podle šéfa Pfizeru k maření zdrojů a ničení domácího výzkumu.

„Poškozuje to lidi v Německu a v Evropě a vede to zde k destrukci farmaceutického průmyslu,“ řekl.

Šéf Pfizeru se dnes sejde s německým ministrem hospodářství Wolfgangem Clementem k jednání o partnerské dohodě, jakou má Pfizer s americkým státem Florida.

V rámci floridského programu mají léky Pfizeru přednostní pozici ve státním zdravotním systému Medicaid a firma výměnou za to spolupracuje při snižování nákladů zdravotních služeb pro chronicky nemocné. O podobné dohodě již

tento týden jednal šéf Pfizeru s italským premiérem Silviem Berlusconim.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?