CHICAGO-
Kakao je známé tím, že snižuje krevní tlak, i když předchozí studie se rozcházely v tom, zda právě to lidi dlouhodobě chrání před srdečními chorobami, neboť se zpravidla dává do vysoce kalorických jídel s velkým obsahem tuku a cukru.
Z nové studie vyplývá, že nižší riziko úmrtí nesouvisí s nižším tlakem, i když náruživí konzumenti kakaa zpravidla nižší tlak skutečně mívají a je u nich řidší výskyt smrtelných srdečních onemocnění než u „odmítačů“ kakaa.
Nizozemští vědci přičítají souvislost mezi konzumací kakaa a nižší předčasnou úmrtností antioxidantům a látkám zvaným flavonoly. Ty zlepšují kvalitu buněk krevních cév a snižují rizika vyplývající ze zvýšené hladiny cholesterolu a dalších
látek, které mohou vést k infarktům, rakovině a plicním chorobám.
Nizozemští vědci svou studii opírají o pozorování 470 starších mužů ve věku mezi 65 a 84 lety po dobu 15 let v nizozemském Zutphenu. Třetina z nich se kakau vyhýbala, zatímco ve skupině třetiny největších konzumentů byl průměrný denní
příjem čistého kakaa na osobu 4,2 gramu.
Mezi lety 1985 a 2000 ze sledovaných mužů 314 zemřelo. Ti, kteří kakau vůbec neholdovali, umírali o polovinu častěji na zmíněné choroby.Flavonoly patří do skupiny zdravých flavonoidů, které jsou obsaženy také například v mnoha druzích zeleniny, v zeleném čaji a červeném víně.
ČTK