Písecká psychiatrická léčebna se přesunula do nového objektu

1. 6. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Písecká Psychiatrická léčebna U Honzíčka se přesunula do nového objektu. Využívá prostory v bývalých Žižkových kasárnách. Náklady na přesun a příprava nového objektu činily téměř 100 milionů korun. Léčebna tak mohla zvýšit počet lůžek, místo 57 se kapacita zvedla na 81.


Novinářům to při slavnostním zahájení provozu řekli zástupci léčebny. Peníze na vybavení zařízení poskytl grant z Norska.

„Mám radost, že díky obrovskému úsilí našeho týmu a odvaze investora se povedlo dotáhnout ojedinělý projekt do konce. Nástupce dřívější léčebny U Honzíčka tak bude konečně fungovat v podmínkách, které si pacienti a odborný tým zaslouží,“ uvedl ředitel léčebny Jiří Reiniš. Léčebnu provozuje Písecká zdravotní spadající do holdingu RGI.

Nové prostory nabídnou pacientům větší komfort. Všechna vylepšení prý směřují k tomu, aby zařízení poskytovalo lepší služby. „Cílem bude, aby pacient úplně nevypadl z běžného života, nezůstal jen ležet a koukat do stropu, nýbrž aby po návratu z léčebny byl schopný normálně žít. Během psychoterapie hledáme kořeny nemoci. Díky tělocvičně budeme moci pěstovat také fyzickou kondici pacientů. V dílnách bude probíhat arteterapie a ergoterapie. Cvičná kuchyňka nám pomůže udržet nebo obnovit samostatnost pacientů,“ řekla primářka Eva Kadlecová.

Psychiatrická léčebna v Písku doposud sídlila mimo město. První záznam o samotě U Honzíčka je z roku 1802. Jméno získala podle jednoho z majitelů Jana Nováka. V roce 1858 tam vznikl letní hostinec, kam chodili obyvatelé Písku na procházky. Po válce tam bylo sídlo učňů, pro které byl objekt přestavěn. Od roku 1954 bylo U Honzíčka plicní oddělení a od roku 1996 psychiatrická léčebna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?