Plán pojišťoven na zavírání nemocnic poslance zaskočil

8. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán zdravotních pojišťoven neuzavírat nové smlouvy s nemocnicemi, které špatně léčí a jimž příliš často umírají pacienti, vyvolal mezi poslanci rozporuplné reakce. Je to pro ně novinka, někteří se obávají, zda lze kvalitu nemocnice objektivně posoudit, jiní záměr pojišťoven předběžně podporují...


Plán představila v rozhovoru pro HN ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková (Se špatnými nemocnicemi smlouvy neuzavřeme. Souhlasí s ním i ostatní zdravotní pojišťovny.

Jenže jejich záměr můžou ještě ovlivnit poslanci. Momentálně se zabývají novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jeden z pozměňovacích návrhů přitom počítá s tím, že pojišťovny by musely se zdravotníky uzavírat smlouvy na dobu neurčitou.

S plánem neobnovovat smlouvy s nemocnicemi, které mají podle pojišťoven špatné výsledky, by se taková změna křížila.

Oslovení poslanci ale většinou podporují variantu, kterou představila Musílková.

„Principiálně souhlasím s tím, aby pojišťovny měly volnější ruku v posouzení zdravotnického zařízení, se kterým mají uzavřít smlouvu,“ říká místopředsedkyně zdravotního výboru Lucie Talmanová (ODS).

Obecně záměr podporuje. V každém případě si myslí, že údaje o kvalitě léčby by měly být veřejné a dostupné pacientům.

Další místopředseda výboru Josef Janeček (KDU-ČSL) tvrdí, že všechny kroky směřující ke zlepšení zdravotní péče bude podporovat. „Že je velký rozdíl v kvalitě poskytované péče, na to já upozorňuji roky.“

Poslanec ČSSD Jaroslav Krákora říká, že úmysl pojišťoven je pro něj novinkou. Posoudit kvalitu nemocnice podle něj není jednoduché.

„Nemohu srovnávat nemocnici s druhou nemocnicí, když nevím, jestli třeba neposílá složitější případy jen pryč,“ tvrdí Krákora, který prosazuje právě uzavírání smluv na dobu neurčitou.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?