Plasmaferetické centrum s nejvyšší možnou úrovní kvality

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

ZAJÍMAVÉ PRACOVIŠTĚsíc




Dárcovské centrum Chodov (DCCH) firmy Europlasma, s. r. o., je jedním z hlavních dodavatelů plasmy jako suroviny pro výrobu léků. Moderní plasmaferetické odběrové pracoviště působí na pražském Chodově již pět let, a to velmi úspěšně.
Rozhodujícím kritériem výběru dárců je v DCCH bezpečnost plasmy z hlediska možného přenosu infekčních nemocí na příjemce krevních derivátů. Používané standardizované postupy jsou obdobné jako u ostatních transfuzních stanic, kdy se u potenciálního dárce zjišťují fyzikální hodnoty, odebírá se anamnéza a je provedeno vyšetření vzorku krve. Na rozdíl od většiny transfuzních zařízení je tu při první návštěvě z bezpečnostních důvodů odebrán pouze krevní vzorek, nedojde tedy ještě k darování plasmy.
Vzorek DCCH odesílá do centrálních laboratoří firmy Baxter, kde je podroben vyšetření i nad rámec těch, která jsou pro plasmu předepsána v ČR. Nejedná se jen o u nás povinná vyšetření na hepatitidy, syfilis a HIV. Jedním z důležitých testů nad rámec české legislativy je testování PCR. Antigen daného viru je tak u každého vzorku možno detekovat dříve, než jsou vytvořeny protilátky. Rozdíl je oproti vyšetřování později vytvářených protilátek zásadní. Přímé detekování nukleových částí virů umožňuje uspíšit diagnostiku o týdny až měsíce.

Spolupráce s IKEM

Zpráva o výsledku sérologických testů se do týdne vrátí do DCCH a teprve poté, u potvrzeného bezinfekčního dárce, zde přistupují k dárcovskému odběru. Z 80 tiNemocnicniční odběrů, které tu ročně provedou, bývá průměrně 15–18 pozitivně konfirmovaných nálezů. Ty jsou nahlášeny hygienické službě a předány ke kurativě. Nejčastěji jde o případy hepatitid, které DCCH předává specializované hepatologické poradně Instutitu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Díky dobré spolupráci a zpětné vazbě z IKEM mohou lékaři DCCH sledovat vývoj jednotlivých případů. Kromě vstupní kontroly a následných sérologických a PCR vyšetření každého nového odběru plasmy je dalším bezpečnostním prvkem její následná minimálně půlroční karanténa. V průběhu 6 měsíců je provedeno další negativní vyšetření dárce a teprve potom může být plasma propuštěna k výrobě léků.
Stejně jako každé transfuzní zařízení u nás prochází DCCH každé 2 roky auditem SÚKL a povinně ho také audituje zpracovatel odebírané plasmy. Nad rámec povinných auditů DCCH požádalo a úspěšně prošlo i nejnáročnějším možným auditem prováděným organizací PPTA sdružující nejdůležitější světové subjekty dodávající a zpracovávající plasmu. DCCH získalo jako první transfuzní zařízení v republice certifikát nejvyšší kvality (IQPP) platný do roku 2015, poté PTTA požádá o následný audit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?