Plasty jsou všude kolem nás. Někteří vědci si myslí, že mohou způsobovat neplodnost

14. 6. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Pixabay.com/derneuemann
Plastové láhve, sáčky, obaly, ale i vodovodní trubky a další nezbytné součásti lidského života, to vše je vyrobeno z různých druhů polymerů uhlíku, které označujeme jako plasty. Jejich efekt na naše zdraví je stále předmětem spekulací, jelikož malé částice těchto polymerů (tzv. mikroplasty) byly nalezeny v lidských orgánech. Mohou ovlivňovat také plodnost?

Neplodnost (infertilita) znamená neschopnost počít po roce nechráněného sexu. Udává se, že v 20–30 % případů je problém pouze na straně pánů. Ovšem ne vždy se podaří odhalit přesnou příčinu mužské neplodnosti. Vzhledem k nálezu mikroplastů v jiných orgánech lidského těla se vědci začali zabývat otázkou, zda by svůj podíl na infertilitě nemohly mít také mikroplasty.

Recentně publikovaná studie v Toxicological Sciences se zabývala přítomností polyethylenu (PE), polyvinylchloridu (PVC) a dalších deseti typů umělých hmot v lidských a psích varlatech.

Vědci zkoumali vzorky varlat 47 psů a 23 mužů. Bylo zjištěno, že v lidských pohlavních žlázách bylo až třikrát větší množství mikroplastů než u těch zvířecích. V obou případech byl nejzastoupenější látkou polyethylen a následně polyvinylchlorid. Oba plasty se hojně využívají jako obaly potravin, ale vyskytují se i jinde.

„Tato studie se věnuje typům plastů nalezených ve varlatech a není divu, že je polyethylen nejčastější, protože je nejběžněji vyráběným plastem, používá se v plastových sáčcích, lahvích, nádobách na potraviny, kobercových fóliích atd. Sečteno a podtrženo, pokud se vyrábí, je velká šance, že část z toho skončí v nás a v našich mazlíčcích. Pokud jde o účinky na zdraví, to přidává další důkazy k naší práci, které ukazují, že existuje podezření, že mikroplasty nepříznivě ovlivňují mužský reprodukční systém,’’ řekla Tracey Woodruff, PhD, profesorka a ředitelka Centra environmentálního výzkumu Kalifornské univerzity, která se studie neúčastnila.

Výsledky studie naznačují, že některé typy mikroplastů byly spjaté se sníženým počtem spermií a poklesem hmotnosti varlat. Zajímavé ovšem je, že výzkumníci nenašli souvislost mezi polyethylenem a těmito skutečnostmi.

„Současná studie zdůrazňuje jak environmentální faktory, všudypřítomné v západní civilizaci, mohou proniknout do varlat a spermatu. Vyšší hladiny těchto mikroplastů mohou mít potenciálně negativní účinky na funkci varlat, tj. produkci testosteronu a produkci spermií. Bohužel, mnoho environmentálních faktorů, jako jsou ty, které jsou studovány v tomto článku, se hromadí po desetiletí a nelze je snadno zvrátit,’’ řekl James A. Kashanian, ředitel sekce Mužské sexuální zdraví Urologické kliniky ve Weill Cornell Medicine.

Nicméně nedělejme předčasné závěry. Studie prokazuje přítomnost mikroplastů v lidských a psích varlatech. Zkoumán byl velice nízký počet vzorků (47 zvířecích a 23 mužských), které všechny pocházely ze Spojených států amerických. Navíc lidské vzorky byly z roku 2016, což mohlo ovlivnit výsledky.

Naprosto zásadním limitem studie je, že neprokazuje souvislost mezi přítomností mikroplastů ve varlatech a sníženou plodností. K potvrzení či vyvrácení této kauzality bude potřeba další výzkum. 

Zdroje: medicalnewstoday.com, academic.oup.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?