Platby pacientů mohou nekontrolovatelně růst, varují odboráři

27. 11. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory včera na tripartitě odmítly zrušení paragrafu, který zakazoval připlácet na lepší péči, dokud nebude definován standard, který hradí pojišťovny.


Varují, že jinak nekontrolovatelně stoupnou platby pacientů. Reformu v podobě předložené vládou odmítají, chtějí o ní dále jednat. Vláda naznačila, že je ochotná připomínky vyslechnout, ale na reformách trvá.

„Bez peněz do zdravotnictví nelez, to může znít, kdyby tato novela spatřila světlo světa tak, jak je teď napsaná,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.
Premiér Petr Nečas (ODS) potvrdil, že připomínkové jednání k zákonům pokračuje, v prosinci bude další zasedání tripartity, kam ministr zdravotnictví Leoš Heger přinese analýzu situace, která se týká lékařů. Práci nemocnic by podle Hegera mohl narušit odchod asi 7000 z přibližně 16 000 nemocničních lékařů.

Návrhy připravené ministerstvem zdravotnictví například zvyšují regulační poplatek v nemocnici ze 60 na 100 korun za den. Oslabují také funkci paragrafu, který znemožňoval pacientům připlatit si na lepší péči. Nyní si ji musejí hradit v plné výši, nově by jen doplatili rozdíl mezi standardem a lepší péčí.
Tím prý bude možné začít s pracemi na definování úhradových standardů pro vybrané diagnózy a medicínské situace, poté i na připlácení za nadstandard. Novela také upravuje proces určování cen léků a úhrad ze zdravotního pojištění a umožňuje příliv levnějších léků, tzv. generik. Podle vyjádření ČMKOS povedou návrhy k tomu, že se standard stane budoucím nadstandardem. „Je velmi pravdě-podobné, že již v dohledné době si budou pacienti „legálně připlácet“ v rozsahu dalších deseti až 15 miliard korun,“ uvádí ČMKOS ve svém stanovisku. Míra spoluúčasti se tak zvýší z 15,4 procenta v roce 2008 na zhruba 23 procent.

Připomínky na jednání předložili i zástupci zaměstnavatelů, obsahovaly tři desítky stran. Odmítli je ovšem podrobněji specifikovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?