Platové třídy - na čem závisí?

13. 6. 2007 11:29
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je pravda, že se platové třídy přidělují dle odborné práce a nikoliv podle nejvyššího dosaženého vzdělání?" ptá se čtenářka Zdraví.Euro.cz. "V principu ano, i když mnohé je potřeba upřesnit," odpovídá právnička Mgr. Ivana Štěpánková. Rozbor problému najdete v článku...


Právní poradna Zdraví.Euro.cz

Je pravda, že se platové třídy přidělují dle odborné práce a nikoliv podle nejvyššího dosaženého vzdělání

Odpovídá právnička Mgr. Ivana Štěpánková, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče

V principu ano, i když mnohé je potřeba upřesnit. Plat se poskytuje, jak říká zákoník práce, především podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce, podle obtížnosti pracovních podmínek, podle pracovní výkonnosti a dosahovaných pracovních výsledků.

Plat není možné určit jiným způsobem v jiném složení a jiné výši, než stanoví zákoník práce a právní předpisy vydané k jeho provedení.

Platové třídy se „nepřidělují“. Do platových tříd zařazuje zaměstnavatel zaměstnance pro účely odměňování. A sice zaměstnavatel, který je státem, územním samosprávným celkem, státním fondem, příspěvkovou organizací, jejíž náklady na platy a odměny za pracovní pohotovost jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele nebo z úhrad podle zvláštních právních předpisů, nebo školskou právnickou osobou zřízenou podle školského zákona Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí.

Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platové třídy podle druhového vymezení prací v pracovní smlouvě (druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě) a v jeho mezích na něm požadovaných nejnáročnějších prací. Pro výkon práce v příslušné platové třídě však zaměstnanec musí splňovat potřebné vzdělání, kvalifikační předpoklady stanovené v § 2 nařízení vlády č. 564/2006 Sb.

Pokud by zaměstnanec předepsané vzdělání nesplňoval, jsou stanoveny výjimky, kdy jej i tak zaměstnavatel může do takové platové třídy zařadit. V některých případech se pak ale zaměstnanci započítává kratší praxe (tzv. odpočet).

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?