PLIVA-Lachema: Nové cytostatikum nemáme, je ve vývoji

11. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový lék, který by měl podle Lidových novin zjednodušit léčbu rakoviny, není podle vyjádření brněnského podniku PLIVA-Lachema ještě hotový. "Žádný z výzkumných projektů společnosti PLIVA-Lachema není v takové fázi, abychom dnes mohli hovořit o novém léku pro terapii nádorových onemocnění..."


BRNO/PRAHA - Nový lék, který by měl podle Lidových novin zjednodušit léčbu rakoviny, není podle vyjádření brněnského podniku PLIVA-Lachema ještě hotový. Látka s označením LA-12 by měla podle LN osvobodit onkologické pacienty od většiny potíží a odstraňovat i nádory, na něž běžné chemoterapie nestačí.

„Žádný z výzkumných projektů společnosti PLIVA-Lachema není v takové fázi, abychom dnes mohli hovořit o novém léku pro terapii nádorových onemocnění,“ řekl ředitel vývoje společnosti Lukáš Richter.

Upřesnil, že PLIVA-Lachema pracuje na projektu výzkumu s označením LA-12, ale jsou s ním spojena určitá rizika a nebezpečí doprovázející každý výzkum originálních přípravků.

LN včera citovaly farmaceuta Petra Sovu z firmy PLIVA-Lachema, který deníku řekl, že mají lék patentovaný v 50 zemích světa. Jeho tým očekává, že nový lék přinese výrobci obrat kolem 800 milionů dolarů ročně (přes 22 miliard korun), uvedly LN.

Čeští lékaři vyvinuli nové cytostatikum

Deník také napsal, že nový lék má na rozdíl od známých prostředků také nesrovnatelně méně vedlejších účinků. Podává se navíc v kapslích, takže se pacienti vyhnou zdlouhavé a nepříjemné hospitalizaci.

Odborníci nyní prostředek podrobují klinickým testům. K širšímu okruhu nemocných by se mohl dostat zhruba za tři až čtyři roky, doplňuje list.

Podstatou účinnějšího a přitom šetrnějšího léku je podle LN skutečnost, že na rozdíl od nyní užívaných cytostatik obsahuje specifickou látku zvanou adamantan.

„Právě ona dává našemu cytostatiku specifické vlastnosti,“ tvrdí Sova. On i jeho kolegové již byli za úspěch v boji proti rakovině nominováni na prestižní cenu Česká hlava, udělovanou autorům výjimečných českých objevů a vynálezů, uzavírají LN.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?