Plzeň chce státní vyznamenání pro hematoonkologa Kozu

29. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Plzně by chtělo, aby světově uznávaný plzeňský hematoonkolog a zakladatel Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD) Vladimír Koza získal in memoriam státní vyznamenání. Primátor Martin Baxa proto požádá prezidenta Václava Klause, aby lékaři, který 17. června zemřel, propůjčil nebo udělil státní vyznamenání za výsledky jeho celoživotní práce pro společnost, řekl dnes novinářům Baxa po jednání městské rady.


Primář hematologicko-onkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice a průkopník transplantací kostní dřeně v ČR Vladimír Koza zemřel ve věku 57 let na rakovinu. Před 20 lety stál v Plzni u vzniku ČNRDD, jenž patří k nejúspěšnějším registrům kostní dřeně na světě.

ČNRDD eviduje lidi, kteří jsou v případě potřeby ochotní dát kostní dřeň pacientovi s leukemií či jinou vážnou poruchou krvetvorby. Registr sídlí v Plzni a ke konci května evidoval 38.147 dárců, od 455 z nich lékaři odebrali dřeň nebo krvetvorné buňky. Celkem registr zprostředkoval 910 odběrů a získal nejvyšší světové akreditace kvality.

Koza se narodil 4. července 1954 v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a specializoval se na vnitřní lékařství a hematologii. Byl světově uznávaným odborníkem v oblasti transplantací kostní dřeně. Od roku 1979 působil na Oddělení klinické hematologie FN Plzeň. Primářem nové samostatné hematoonkologie se stal v roce 1994. Oddělení provádí ročně přes stovku nepříbuzenských transplantací kostní dřeně, to je více než polovina všech tuzemských zákroků tohoto typu.

Koza byl členem řady českých a zahraničních odborných společností, podílel se i jako člen konzilia na léčbě manželky bývalého ruského prezidenta Michaila Gorbačova Raisy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?