Plzeň koupila defibrilátory k záchraně života, zvládne je každý

23. 8. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeň nakoupila deset přístrojů k záchraně života a umístila je v bazénu, divadle a na úřadech.


Pět moderních defibrilátorů má k dispozici městská policie, zbytek je v budovách s větší koncentrací lidí a jejich použití zvládne každý, kdo se před příjezdem záchranářů pokusí zachránit život. Přístroje přišly na 450.000 korun. Dosud byly ve městě dostupné ve velmi omezené míře, řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Spádový dispečink zdravotnické záchranné služby už vede přehled o umístění přístrojů a při tísňovém volání je schopen k němu záchrance z blízkého okolí nasměrovat,“ uvedl. Do budoucna počítá město s dalšími defibrilátory v exponovaných místech. Ve světě jsou tyto přístroje k dispozici na většině míst, kde se shromažďuje větší počet lidí, a Plzeň chce s tímto trendem držet krok, řekl primátor.

Automatický externí defibrilátor (AED) vede zachránce celým průběhem první pomoci, monitoruje životní funkce postiženého a mimo jiné umí vyhodnotit, zda je nutné použít elektrický výboj či nikoli. „Dokáže navádět i laika při masáži srdce tak, aby byla účinná,“ řekl vedoucí odboru krizového řízení města Jiří Karas.

Zabudovaný senzor v elektrodách kontroluje správnou frekvenci srdeční masáže 100krát za minutu i správnou hloubku masáže. „Hlasem vede zachránce k použití správné síly při masáži hrudníku v rozmezí pěti až šesti centimetrů. Napoví mu, kdy má přitlačit více, a když provádí masáž správně, sdělí mu, že je dobrá,“ uvedl Jiří Jakoubek z odboru krizového řízení. Doplnil, že na displeji je také možnost zobrazení EKG křivky pro zdravotníky a přístroj lze použít i pro děti. „AED si umí automaticky přizpůsobit úroveň energie výbojů při umístění na dětských pacientech bez použití speciálních elektrod,“ řekl.

Kromě vozidel městské policie jsou defibrilátory ve vrátnicích Velkého a Nového divadla, ve vrátnici magistrátu na náměstí a v budově dopravních agend města v Koterovské ulici a u bazénu na Slovanech. Strážníci, vrátní, plavčíci i zaměstnanci divadla už absolvovali náležitá školení vedená zdravotnickou záchrannou službou.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?