Plzeň: Ušetříme za léky, zvýšíme platy

14. 1. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšších platů se zdravotníci podle ministra Leoše Hegera i přes své protestní odchody dočkají nejdříve za rok. Jinak to však bude v plzeňské fakultní nemocnici, kde se lékaři mohou mít lépe už letos.


Ředitelka Jaroslava Kunová jim slíbila, že platy zvýší - ale musí se snížit provozní náklady všech padesáti pracovišť o deset procent. To dá ve výsledku sto milionů korun.

„Není to ale tak, že by se to nějak dotklo pacienta,“ ujišťuje Kunová. Nemocnice se podle ní jen snaží chovat podobně racionálně jako člověk v lékárně - nevybírá to nejdražší, pokud existuje podobně účinná alternativa za lepší cenu.

Dalším klíčem k úsporám mají být takzvané veřejné soutěže, vypisované při nákupu zmiňovaných léků i zdravotnického materiálu. Už loni se plzeňské nemocnici podařilo díky nim ušetřit sto milionů: za léky zaplatila namísto 960 milionů jen 60, za materiál pak místo 640 milionů jen 600.

„Je to tím, že soutěže pořádáme dlouhodobě, takže ten tlak na cenu je stále silnější,“ vysvětluje ekonomický náměstek fakultní nemocnice Viktor Wendler a uvádí příklad: když tímto způsobem nakupovali před lety poprvé, tak cenu za balení obvazu stlačili z padesáti na čtyřicet korun.

V dalším roce už ale s „vyvolávací cenou“ na čtyřiceti korunách začínali, takže ve výsledku byla ještě nižší. „Úspora se stále kumuluje. Díky tomu je už teď po letech v řádu desítek milionů,“ dodává náměstek.

Kolik ve výsledku lékaři dostanou navíc, se ale zatím neví.

„Během prvního čtvrtletí vyhodnotíme, jak se nám daří plán plnit. Přidávat bychom začali spolu s novým platovým výměrem od dubna,“ upřesnila HN ředitelka Kunová.

V nemocnici pracuje 825 lékařů. Kdyby se mezi ně rozdělilo celých sto milionů, každý by teoreticky mohl dostat přidáno deset tisíc korun měsíčně.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?