Plzeňská fakultní nemocnice chce otevřít stacionář pro seniory

8. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Menší denní stacionář pro 15 až 20 seniorů chce v prvním pololetí roku 2015 otevřít plzeňská fakultní nemocnice. Zařízení by mělo vzniknout v jednom z objektů areálu bývalé vojenské nemocnice ve čtvrti Bory.


Časem by nemocnice chtěla rozsah sociálních služeb ještě rozšířit, řekl ČTK ředitel největšího západočeského zdravotnického zařízení Václav Šimánek.

„Problematika seniorů je nejen v Plzni a v Plzeňském kraji velice aktuální, naše vize je vytvořit pilotní projekt pro stacionář pro seniory,“ řekl Šimánek. Náklady na vznik zařízení jsou podle něj pro nemocnici minimální, protože vybraný pavilon je bezbariérový a nepotřebuje zásadnější úpravy. O seniory, kteří by denně docházeli, by se mělo starat asi deset zaměstnanců. „Jsme schopni to pokrýt z vlastních zdrojů,“ uvedl ředitel.

Nemocnice plánuje zhruba za pět let rozšířit na Borech nabídku sociálních služeb. Připravuje stavbu nového pavilonu chirurgie v hlavním lochotínském areálu. Do nové chirurgie za 1,5 miliardy korun se pak přestěhují některé obory z Borů a uvolní tam objekty. Nyní záleží na tom, zda stát zařadí novou chirurgii do svých investičních plánů. Podle Šimánka by pak od přislíbení státní podpory stavba trvala pět let, nemocnice by se na ní finančně podílela.

Až se z borského areálu odstěhují vybrané obory, chce jej nemocnice využít jinak. „Netajím se tím, že bych chtěl borský areál, až ho opustíme, využít pro sociální služby. Je velmi dobře dostupný autobusy a trolejbusy, v klidné části,“ řekl Šimánek. Využití pro sociální zařízení by podle něj bylo ideální. Nemocnice by při tom chtěla spolupracovat s městem a s krajem.

Hned vedle borského areálu fakultní nemocnice funguje ještě areál bývalé vojenské nemocnice, která se v lednu 2006 sloučila s FN. Bývalá vojenská nemocnice by měla podle Šimánka dál sloužit jako nemocnice, která bude zajišťovat první kontakt jižní části Plzně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?