Plzeňská nemocnice bude odsouvat operace

28. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na finančně náročnější operace budou muset pacienti Fakultní nemocnice v Plzni čekat déle. K nepříjemnému kroku vedou podle ředitelky Jaroslavy Kunové nemocnici pevné finanční limity, které stanovily zdravotní pojišťovny. Ty nezohledňují, že se na zařízení obrací stále více pacientů...


Plzeň -

Jak ovlivní stanovení limitů pacienty?

Nemůžeme kvůli nim brát tolik pacientů, kolik by mělo zájem. Budeme proto odsouvat některé operace, hlavně finančně nejnáročnější chirurgické zákroky.

Fakultní nemocnice má navíc traumatologické centrum, takže musíme prioritně dělat úrazy ze dvou krajů. Na plánované operace tak zbyde méně finančních prostředků.

Na endoprotézu už se ale už teď čeká i několik let. Bude pro pacienty řešením vycestovat za operací do zahraničí?

Dokud bude v Česku nějaké pracoviště, které pacienty vezme, tak jim pojišťovna operaci v zahraničí nezaplatí. A vím, že jsou vybraná soukromá pracoviště, kde pojišťovny dávají neomezený limit, i když úroveň péče je tam nižší než ve fakultní nemocnici. Systém je prostě nevyvážený.

V budoucnosti by zdravotní pojišťovny měly mezi sebou přerozdělovat 100 procent peněz vybraných na zdravotním pojištění. Dnes je to 60 procent prostředků.

Je podle vás změna správná?

Schvaluji to. Výsledkem by mohlo být, že největší VZP bude snad schopna platit v termínu. Musí se ale chovat hospodárně.

Plzeňský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?