Plzeňské centrum provede poprvé v ČR nový oční zákrok

20. 1. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zcela nový léčebný postup při operaci šedého zákalu provede jako první v ČR plzeňské centrum mikrochirurgie oka Ofta. Spočívá v implantaci speciálního druhu čoček, jejichž optické vlastnosti se pomocí ultrafialového světla asi měsíc po implantaci upraví přímo na míru konkrétního pacienta.


ČR je sedmou zemí na světě, která metodu zavede. Používá se v USA, v Německu má speciální přístroj několik velkých klinik. Plzeňské centrum ho pořídilo jako první na východ od Německa, a to díky dotaci EU, řekl dnes ČTK jednatel Ofty Gabriel Hadrávek.

Šedý zákal (katarakta) je zejména u starších lidí obvyklé onemocnění, při němž se postupně zakalí čočka, omezí se průnik světla na sítnici, a tím se zhorší vidění. Zákal se běžně léčí při většinou ambulantním mikrochirurgickém zákroku. Lékař vyjme zakalenou čočku a nahradí ji umělou.

Vhodná čočka se vybírá podle vyšetření pacienta z existující nabídky umělých čoček. V některých případech se ale může kvůli operačním a pooperačním komplikacím nebo přidruženým chorobám stát, že i po operaci musí pacient nosit dioptrické brýle.

Nová metoda umožňuje implantovat čočku ze speciálního materiálu. Zhruba po měsíci, když se usadí a oko se zhojí, lékař upraví vlastnosti čočky neinvazivním zákrokem pomocí ultrafialového světla o specifické vlnové délce.

„Pacient si pak vyzkouší, zda mu takové nastavení vyhovuje. Pokud ne, lze ho ještě upravit a pozměnit a teprve pak trvale fixovat,“ popsal Hadrávek.

I když konkrétní výsledky zákroku bude moci hodnotit až na základě vlastních zkušeností po určité době, považuje metodu do jisté míry za začátek nové éry léčby šedého zákalu.

Materiál, z něhož je speciální nitrooční čočka zhotovena, vyvinul nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 2005 Robert Grubbs. Hadrávek předpokládá, že minimálně v počátcích bude možné použít metodu jen u některých pacientů.

U lidí nad 65 let je určité zakalení čočky patrné až u poloviny populace, nad 75 let je šedým zákalem postiženo kolem 70 procent lidí. Operace šedého zákalu a náhrada zakalené čočky novou patří k nejčastějším operacím. Lékaři jich v Česku ročně provádějí přes 80.000, v Oftě to je kolem 3000 ročně.

Na pořízení přístroje přispěla EU v Regionálním operačním programu více než 4,5 miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?