Plzeňské nemocnice mají letos povolenou ztrátu 28 milionů

30. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všech šest nemocnic Plzeňského kraje smí letos vykázat dohromady ztrátu maximálně 28 milionů korun. Vyplývá to z letošního finančního plánu, který dnes krajští radní stanovili...


PLZEŇ - Oproti loňskému plánu má být letos celkový výsledek

hospodaření o polovinu lepší.

Plzeňský kraj převzal nemocnice s dluhem 250 milionů Kč. V roce 2003 byly celkové ztráty téměř 140 milionů. Na loňský rok počítal finanční plán s celkovou ztrátou všech zařízení 53 milionů korun.

„Výsledky hospodaření ještě nejsou uzavřeny, ale předběžně to vypadá, že hospodaření ke konci loňského roku skončí se ztrátou 40 milionů korun,“ řekl dnes hejtman Petr Zimmermann (ODS).

Plzeňský kraj jako první v republice přeměnil své nemocnice na obchodní společnosti. „Stále ještě nejsme z problému venku, ale ten trend je uspokojivý,“ poznamenal hejtman.

Představitele kraje například těší, že nemocnice mají nyní větší pohledávky než závazky. Když hejtmanství zařízení převzalo, jedna nemocnice nefungovala už vůbec, u dalších střídavě hrozilo zastavení dodávek léků, vody nebo energie, vzpomněl Zimmermann. „Teď už taková situace není,“ dodal.

Z nemocnic se podle něj už loni některé dostaly v hospodaření do mírného zisku. Například nemocnice ve Stodu na Plzeňsku měla zisk několik set tisíc korun, kladně hospodařila i nemocnice následné péče v Horažďovicích.

Podstatnou část letošního plánovaného schodku nemocnic podle hejtmana tvoří celkové odpisy a nájmy.

ČTK, Lada Pešková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?