Plzeňskému kraji hrozí vracení dotace za nemocnici v Klatovech

10. 6. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňskému kraji hrozí, že bude muset vrátit 302 milionů korun z evropské dotace, kterou dostal na stavbu klatovské nemocnice. Kvůli chybám, které ministerstvo financí při auditu našlo ve výběrovém řízení na stavitele nemocnice a v překročení objemu víceprací, vyměřilo korekci.


Kraji hrozí, že bude muset platit také vysoké penále, které je nyní už vyšší než samotná korekce a denně narůstá o 300.000 korun. Krajským zastupitelům to řekl Ivo Grüner (ČSSD), hejtmanův náměstek pro fondy EU.

Už nyní podle Grünera kraji hrozí, že za korekce a penále bude muset zaplatit 700 milionů, možná 800 milionů korun. Kraj se hodlá proti rozhodnutí ministerstva bránit, dosavadní jednání ale nebyla úspěšná. Hejtmanství zatím požádalo o pozdržení platby a doufá, že částku se podaří snížit. „Nula to ale nebude,“ řekl Grüner. Pokud bude muset kraj platit vysoké sumy, hodlá hledat odpovědnost u hodnotící komise výběrového řízení a dalších subjektů a požadovat náhradu škody, třeba se i soudit, řekl.

Klatovská nemocnice přišla včetně vybavení na zhruba 1,4 miliardy korun, evropská dotace činila 440 milionů korun. Výběrové řízení prověřovaly už dříve audity zadané krajem i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, žádná pochybení ale nenašly. Hejtman Václav Šlajs (ČSSD) kritizoval výši penále.

Na korekci dává stát roční úrokovou sazbu 36,5 procenta. Přitom na úvěr, který si kraj vezme u banky na předfinancování staveb, dostane úrok nižší než půl procenta. „Stát se v tomto případě chová jako lichvář, jsme připraveni se soudit,“ řekl hejtman.

Grüner upozornil, že stavitel největší stavby v historii Plzeňského kraje byl vybrán během jediného dne. „Ráno se otevřely obálky, zanalyzovaly se stohy listin ze šesti nabídek, které byly předloženy, odpoledne zasedla výběrová komise, která konstatovala výherce, a večer se to schválilo a podepsalo,“ shrnul Grüner. To vše asi čtyři dny před koncem volebního období předchozí rady kraje, už po krajských volbách, které vyhráli sociální demokraté.

Vladislav Vilímec (ODS), bývalý ekonomický náměstek hejtmana a šéf komise, která v roce 2008 vítěze tendru vybrala, pochybení při výběrovém řízení odmítl. Za chybu považuje mimo jiné to, že o dotaci na stavbu nemocnice nové vedení kraje žádalo až dodatečně. Tedy v době, kdy skončilo výběrové řízení a nemocnice se už stavěla. Původně se totiž uvažovalo o tom, že o dotaci EU kraj požádá až na vybavení nemocnice.

Vilímec říká, že řízení proběhlo správně, vyhrála ho společnost Metrostav, která nabídla nejnižší cenu. „Neumím si dost dobře představit, že bychom tehdy vybrali firmu s druhou nebo třetí nejlepší nabídkou,“ řekl Vilímec ČTK. Připustil, že otevření obálek, vyhodnocení a rozhodnutí o vítězi se uskutečnilo v jeden den na samém konci volebního období, po němž ODS už neobhájila vedoucí pozici ve vedení kraje. Je ale přesvědčen o tom, že kdyby tehdy končící rada o stavbě nerozhodla, nová nemocnice by dnes v Klatovech nestála.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?