Plzeňský kraj bude dotovat vzdělávání lékařů v zahraničí

30. 1. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Příspěvek až 30.000 korun mohou od letoška získat od Plzeňského kraje lékaři, kteří vycestují do zahraničí studovat nějakou novou léčebnou metodu nebo postup. Hejtmanství zavedlo nový dotační program, který zatím nabízí kolem čtvrt milionu korun. Má pomoci lékařům, kteří chtějí pracovat na svém dalším vzdělávání a zvyšování odbornosti a kvalifikaci, a tím i na zlepšování péče o pacienty. ČTK to řekl krajský radní Václav Šimánek (ČSSD).


„Zahraniční stáže jsou pro lékaře nebo pro nemocnici poměrně hodně finančně náročné a část nákladů si lékaři musejí hradit sami. To je možná jeden z důvodů, proč tu zahraniční stáž moc nevyhledávají,“ míní radní.

Krajský příspěvek mohou získat všichni lékaři z nemocnic v Plzeňském kraji nebo ze zdravotnické záchranné služby. Nezáleží na tom, zda pracují v krajem zřizovaném, soukromém, státním či městském zdravotnickém zařízení.

„Jde nám o to, aby lékař vyjel do zahraničí, na kongres nebo na stáž studovat něco, co se v České republice nedělá,“ řekl radní. Speciální komise složená z odborníků bude žádosti zkoumat a posuzovat, nakolik je záměr žadatele smysluplný a přínosný pro nemocnice a pacienty.

V Plzeňském kraji jiné dotační programy pro zdravotníky nejsou. V minulém volebním období se tehdejší hejtmanka Milada Emmerová snažila vytvořit nadační fond, který měl finančně podporovat mediky po dobu jejich studií, a zavázat je tak ke službě pro krajské nemocnice. Z projektu ale sešlo dřív, než se stihly sehnat peníze a vyplatit stipendia

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?