Plzeňský kraj hledá nového provozovatele záchytky, jediné v kraji

23. 10. 2012 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Provozovatele protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice v Plzni hledá pro příští dva roky Plzeňský kraj. Současnému provozovateli jediné záchytky v kraji vyprší na konci prosince dvouletá smlouva.


Hejtmanství plánuje, že v regionu bude i nadále pouze jedna záchytka. Za dvouletý provoz kraj počítá nejvýše s 4,8 milionu Kč bez DPH. Konečnou cenu určí výběrové řízení. Rozhodla o tom v pondělí rada kraje, řekl novinářům radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Výběr uchazečů o veřejnou zakázku bude zajišťovat krajem zřizovaná organizace Centrální nákup. Dosavadní dvouletý provoz stál krajskou kasu rovněž asi 4,8 milionu korun, ale včetně daně. Krajský příspěvek pokrývá provoz záchytky, která musí podle předpisů fungovat při zdravotnickém zařízení, v Plzni je to dosud poliklinika ve čtvrti Slovany. Nový provozovatel by měl záchytku zajišťovat v letech 2013 a 2014.

Na záchytce v Plzni ročně přenocuje přes 1700 lidí, které sem přivezou většinou policisté. „Počet záchytů byl 894 za první pololetí 2011, 896 za druhé pololetí a 903 za první pololetí 2012, takže to pomalu stoupá,“ řekl Šimánek. Vybrat poplatek za přenocování se ale podle něj daří jen zhruba ve 20 až 30 procentech případů.

V Plzni přijde „přenocování“ na záchytné stanici na 4300 korun; ve srovnání s jinými regiony je to v nižší cenové hladině. Částky se v ČR pohybují od 2500 do 14.000 korun, doplnil Šimánek.

Kraj v zakázce hledá provozovatele pro nepřetržitý provoz záchytné stanice se šesti až 12 lůžky pro přibližně 1700 osob za rok. Výběrové řízení nespecifikuje, kde má záchytka být, Plzeň je ale podle Šimánka nejlogičtější řešení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?