Plzeňský kraj koupí deset nových sanitek pro záchranáře

16. 4. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Deset nových sanitek do svého vozového parku získá letos Zdravotnická záchranná služba v Plzeňském kraji. Krajští radní dnes schválili nákup sanitek za 17,4 milionu korun.


Nové vozy kupuje kraj průběžně každý rok, náklady jsou letos i přes šetření podobné jako jiné roky, řekl radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

„Jde nám o to, aby přednemocniční péče byla zajištěna dostatečně nejen kvalitní lékařskou péčí, ale i kvalitní technikou,“ konstatoval. Životnost sanitek je různá, v průměru je kraj podle dřívějších informací obmění zhruba jednou za sedm let.

Podle nasazení v terénu, stavu silnic a počtu najetých kilometrů se ale některé vozy musí vyměnit třeba i po třech letech. V místech s horší dostupností k centru může sanitka ujet ročně až 200.000 kilometrů, řekl dříve ČTK ředitel záchranné služby Ivo Rada.

Nové sanitky by měli dostat záchranáři v Plzni, Tachově, Horažďovicích, Sušici, Vlčicích a v Bělé nad Radbuzou.

Podle Šimánka je v kraji na 21 místech 29 posádek, zhruba polovina jsou posádky s lékařem, polovina se záchranářem. Kraj si nechává zpracovat studii, která by měla vytipovat případné možné lokality pro zavedení tak zvaného rendez-vous systému, kdy lékař vyjíždí na místo rychlým osobním autem a sanitka přijíždí až v případě potřeby za ním.

Tento systém, který lze použít jen v oblastech s dobrou dostupností nemocnice, se už několik let zkouší v Plzni, řekl Šimánek.

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje má asi 373 zaměstnanců, z toho několik desítek lékařů. Na její provoz dal kraj letos 213 milionů korun, loni to bylo víc.

Hejtmanství jedná o možném navýšení této sumy. Ještě letos by se kraj chtěl pustit do přípravy budování plánovaného nového sídla záchranné služby v areálu bývalých kasáren na Borech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?