Plzeňský kraj lékařům platy nezvýšil, fakultní nemocnice ano

15. 2. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ne všichni nemocniční lékaři v Plzeňském kraji našli na lednové výplatní pásce zvýšenou mzdu. Navýšeného platu se dočkali lékaři v plzeňské fakultní nemocnici, doktoři v nemocnicích vlastněných Plzeňským krajem vyšší plat nemají.


Kraj nedostal na vyšší mzdy žádné peníze navíc a platit vyšší náklady sám nemůže, řekl ČTK radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil odborům od ledna růst platů o 6,25 procenta, nechal na vedení nemocnic, jak to provedou. Podle loňského memoranda uzavřeného mezi vládou a odbory by platy měly letos stoupnout o deset procent.

Úhradová vyhláška od pojišťoven podle Šimánka nedává nemocnicím dost peněz na slibované zvýšení platů. Jen pro krajem vlastněné nemocnice by to znamenalo ročně navíc asi 40 milionů korun, které by nemocnice musely někde sehnat.

Jenže už teď končí celkové roční hospodaření čtyř akutních nemocnic a dvou nemocnic následné péče v minusu. Kraj se snaží dotovat jejich provoz, navíc staví nový monoblok pro klatovskou nemocnici za víc než miliardu korun. „Ty mzdy prostě nemůžeme navýšit. Když někdo slibuje zvýšení platů, měl by na ně měl také dát peníze,“ komentoval Šimánek. O žádných protestech lékařů zatím neví.

Také pro fakultní nemocnici v Plzni představuje slíbené navýšení platů sáhnout do vlastní kasy. Nemocnice nedostala žádné peníze navíc, musí je někde ušetřit. „Peníze na zvýšení platů musíme uspořit z vlastních zdrojů, nastavili jsme úsporná opatření a toto zvýšení je rovněž možné díky dlouhodobě dobrému hospodaření nemocnice,“ řekla mluvčí největšího západočeského zdravotnického zařízení Renata Jenšíková. Zvýšení platů zaměstnanců o 6,25 procenta podle ní pro nemocnici znamená za celý rok zvýšení osobních nákladů o 87 milionů korun.

Podobná situace je i ve zbytku republiky. Nemocnice spravované kraji převážně platy nezvýšily. Odbory zatím hromadné protesty neohlásily. Na případném dalším postupu se domluví až koncem února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?