Plzeňský kraj má nejvíc nádorů v zemi, nemocnice nebudou stačit

14. 6. 2007 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet nových onemocnění navíc geometricky roste a zhruba do deseti let bude nutné zdvojnásobit kapacity pro léčení nádorových onemocnění, řekl primář radioterapeutického a onkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice...


Plzeňský kraj dlouhodobě vede republikové žebříčky ve výskytu nádorových onemocnění. Téměř u všech typů nádorů krajský výskyt vysoce převyšuje celorepublikové průměry.

Počet nových onemocnění navíc geometricky roste a zhruba do deseti let bude nutné zdvojnásobit kapacity pro léčení nádorových onemocnění, řekl novinářům primář radioterapeutického a onkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice Jindřich Fínek.

V Plzni je jediné komplexní onkologické centrum pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj, spolupracuje s centrum v Chebu, to ale není komplexně vybavené.

„My máme za rok na našem pracovišti, nemohu mluvit za celý kraj, kolem 1400 nových nemocných. Meziročně se tento počet o osm až deset procent zvýší, to je minimálně o 100 pacientů ročně více,“ řekl Fínek.

Bez jakýchkoliv změn je podle něj plzeňská onkologie schopna absorbovat stále rostoucí počet pacientů ještě jeden až dva roky. Pak je nutné zvyšovat kapacity, to znamená počet lékařů a přístrojů.

Současné přístrojové vybavení oddělení představuje asi půl miliardy korun. Už letos nastupují dvě nové lékařky. Na oddělení je nyní 65 lůžek, což podle Fínka stačí.

„Moderní medicína se snaží nejen o vyléčení nemocného, ale i o kvalitu jeho života. Snažíme se léčbu dělat většinou ambulantně a moderní léky jsou již pro domácí užívání,“ řekl Fínek.

Onkologům v Plzni ale vadí, že jejich pavilon je vzdálen z nemocničních komplexů. Od radiodiagnostické, chirurgické a dalších klinik, s nimiž onkologové denně konzultují péči o pacienty, je to deset kilometrů.

Lékaři nevědí, proč právě v Plzeňském kraji je výskyt rakoviny největší.

„Kdybychom na to našli odpověď, mohli bychom s tím účinně bojovat, je to otázka zejména životního stylu a životního prostředí,“ uvedl Fínek.

Jako možné příčiny uvedl například poměrně velký výskyt radonu v některých částech kraje a přítomnost bioaktivních látek ve vodě. Nejčastější jsou nádory plic u mužů, nádory prsu u žen a rakovina tlustého střeva a konečníku.

Zatímco v ČR rakovina v roce 2003 zapříčinila 26,4 procenta všech úmrtí, v Plzeňském kraji to bylo 28,1 procenta. Například nádor tlustého střeva a konečníku zavinil v roce 2003 celorepublikově 43,6 úmrtí na 100.000 obyvatel, v Plzeňském kraji to bylo v přepočtu 58 úmrtí.

U rakoviny ledvin a močových cest byl ve stejném roce celorepublikový průměr 12,9 úmrtí na 100.000 obyvatel, v Plzeňském kraji to bylo 20,4 úmrtí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?