Plzeňský kraj musel zrušit tendr na koupi nových tomografů

20. 11. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj musel zrušit výběrové řízení na koupi počítačových tomografů (CT) do svých nemocnic ve Stodu a v Rokycanech. Do tendru se přihlásil jen jeden zájemce, takže podle zákona o veřejných zakázkách se musela soutěž zrušit. Kraj zřejmě vypíše novou soutěž, řekl ČTK hejtman Václav Šlajs (ČSSD).


Lékaři v nemocnicích se těšili, že nový tomograf dostanou ještě letos. Přístroj dosud nemají a jejich pacienti musejí pro přesnější diagnostiku jezdit do nemocnic v okolí. Léčbu to zdržuje i prodražuje. Pokud nejde o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici až tři týdny. Vlastní tomograf přinese nemocnicím i úspory, protože odpadnou transporty pacientů k vyšetření do jiných nemocnic, kam musí pacienta v sanitce odvážet řidič a doprovázet ošetřovatel. Například stodská nemocnice s 212 lůžky, která plánuje na rok až 1500 vyšetření na CT, spočítala ekonomický přínos na více než tři miliony korun ročně.

Plzeňský kraj počítal s tím, že jedno standardní CT se podaří pořídit kolem deseti milionů korun. „Peníze v rozpočtu na to jsou,“ řekl hejtman. Kraj nyní jako investor převede předpokládané prostředky do základního jmění nemocnic, které si vypíší vlastní veřejnou zakázku individuálně, nebo společně prostřednictvím centrálního zadavatele, doplnil mluvčí krajského Zdravotnického holdingu Jiří Kokoška.

Kromě nového tomografu letos kraj do nemocnice ve Stodu, která funguje 50 let, investuje další desítky milionů korun. Na začátku prosince má začít zhruba tříměsíční rekonstrukce operačních sálů a strojovny vzduchotechniky za 30 milionů korun bez DPH. „Operační sály jsou původní. I když se upravovaly a vybavovaly novými přístroji, tak již jako celek neodpovídají současným požadavkům a vývoji medicíny,“ řekl Kokoška. Pacientů ambulancí a lůžkových oddělení se rekonstrukce dotkne okrajově, neboť sály jsou v jiném traktu nemocnice. Mírně se omezí některé plánované operace, které se už domlouvají na jiné vhodné termíny. Akutní operativa by se přerušovat neměla vůbec, dodal Kokoška.

Příští rok by měla nemocnice pořídit další nové přístroje asi za pět milionů korun. Myčku na endoskopy, monitory, laparoskopickou věž a další přístroje si nemocnice koupí z vlastních prostředků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?