Plzeňský kraj nabídne krajům počítačový program na poplatky

14. 1. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj, jehož systém proplácení poplatků ve zdravotnictví podle ministerstva vnitra jako jediný používaný neodporuje zákonu, chce nabídnout ostatním krajům svůj počítačový program Virtuos.


Systém z dílny krajských informatiků umožňuje komunikaci občana a samosprávy, lidé díky němu mohou vyřizovat s úřady různé žádosti. Kraj ho použil i pro žádosti o zpětné proplacení poplatků.

O program už projevily zájem některé kraje, které po kritice ministerstva vnitra přecházejí na plzeňský model, řekla dnes novinářům hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD).

„O Virtuos projevily zájem už dva nebo tři kraje, jedu teď na veletrh Regiontour do Brna, kde se sejdou i všichni hejtmani a nabídku znovu předestřu,“ řekla hejtmanka.

Už při začátku proplácení poplatků kraj podle ní nabídl svůj postup i počítačový program ostatním krajům, ty si ale vypracovaly vlastní systémy.

V Plzeňském kraji od loňska platí, že pacient musí v krajem zřizovaných zdravotnických zařízeních poplatek zaplatit a teprve pak může prostřednictvím nemocnice o vrácení žádat.

Zdravotnické zařízení žádost zanese právě do Virtuosu. Počítačový systém dokáže vše evidovat, komunikovat s nemocnicemi, sčítat částky i dávat platební příkazy.

Jednotlivé žádosti schvaluje rada kraje. Lidé tak dostanou peníze se zpožděním. Například dnes radní schvalovali vracení poplatků za listopad, za který vyplatí kraj přes 735.000 korun.

„Za období od února do listopadu Plzeňský kraj schválil vyplacení 6,9 milionu korun na regulační poplatky,“ vyčíslil radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Podle něj se ukazuje, že o poplatky žádá skutečně nejpotřebnější skupina lidí - až 60 procent žádostí je od lidí nad 60 let.

Kraj nabízí peníze vracet na účet nebo poštovní poukázkou. Většina lidí volí složenku. Jen do října stálo kraj toto poštovné přes 140.000 korun.

Na příští rok vyčlenil kraj v rozpočtu na poplatky 12 milionů korun, které by měly stačit. Šimánek předpokládá nárůst plateb, neboť nově mohou lidé žádat i o proplacení poplatku za pohotovost.

Pohotovost tak bude v Plzni jediné místo, kde budou moci pacienti v krajském městě dostat peníze z poplatků zpět. Kraj totiž nemá v Plzni kromě sídla záchranné služby žádné své zdravotnické zařízení. Zneužívání pohotovostí se ale Šimánek nebojí.

„Já předpokládám, že máme rozumné občany, rozumné pacienty, kteří přicházejí k lékaři ve chvíli, kdy jim něco je, a nebudou čekat na lékařskou službu první pomoci, která začíná v odpoledních a večerních hodinách, když budou mít nějakou akutní svízel už od rána,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?