Plzeňský kraj plánuje snížení akutních lůžek z 3500 na asi 2300

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lůžková koncepce regionu, již začne v nejbližších dnech zpracovávat krajský úřad, bude vycházet z ministerského doporučení a evropských standardů, jež činí čtyři až 4,5 lůžka na 1000 obyvatel...


PLZEŇ - Počet akutních lůžek v Plzeňském kraji by se v roce 2006 měl snížit ze současných 3500 na zhruba 2300. řekl krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Kadlec. Podle něj ale nejde o rušení lůžek, ale o přesměrování péče na zdravotně-sociální lůžka, která by teprve měla být uzákoněna.

Koncepci lůžek chce mít kraj do konce roku 2005, aby byl připraven na začátek roku 2006, kdy by mělo ministerstvo zdravotnictví vyhlásit celoplošná výběrová řízení na akutní lůžka. Všechna lůžka ve čtyřech fungujících nemocnicích zřizovaných krajem, tedy stodské, domažlické klatovské a rokycanské, byla v rámci červnového výběrového řízení zařazena do sítě, ale nejdéle do roku 2006.

„Vše záleží na tom, jak to dopadne s Vojenskou nemocnicí v Plzni, kde je 400 lůžek,“ uvedl Kadlec. V krajském městě, kde je fakultní nemocnice s 1200 lůžky, je velká lůžková kapacita.

Krajský úřad dostal dopis ministra obrany, podle kterého resort daroval vojenskou nemocnici ministerstvu zdravotnictví, fyzické předání ale brzdí řešení odstupného.

Navíc je ještě ve hře loňský privatizační projekt managementu armádní nemocnice, o nějž už požádal i kraj. „Stále platí, že nemocnice končí k poslednímu prosinci,“ vysvětlil radní. Podle Kadlece by bylo dobré, kdyby vojenská nemocnice fungovala jako konkurence státní fakultní, která jediná spolu s klatovskou nabízí širší spektrum více než deseti oborů.

Další zásadní otázkou při tvorbě krajské koncepce lůžek bude, zda se podaří uzákonit takzvaná zdravotně-sociální lůžka, na něž by si pacienti připláceli. Akutní lůžka, kde je průměrná doba pobytu čtyři až šest dnů, nemusí být podle Kadlece blízko rodin pacientů, dlouhodobá lůžka naopak ano.

Podle Kadlece se využití akutních lůžek v kraji pohybuje pod 70 procenty, v některých odděleních dokonce činí 50 procent, pouze ve stodské nemocnici je - kvůli uzavření nemocnice v Plané před více než dvěma lety - téměř devadesátiprocentní. Nejméně využívaná lůžka jsou na dětských a gynekologicko-porodnických odděleních.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?