Plzeňský kraj pošle do svých nemocnic přes 23 mil. na vyšší platy

14. 6. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj pošle do svých pěti nemocnic přes 23 milionů korun na pětiprocentní zvýšení mezd, které zdravotníkům slíbila od ledna vláda. Personál čtyř akutních nemocnic kraje a jedné nemocnice následné péče dostane zvýšení platu vyplaceno i zpětně, ředitelé nemocnic rozhodnou, jakou formou, řekla ČTK radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).


O zvýšení takzvané Služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ) o 28,3 milionu korun dnes rozhodli krajští zastupitelé, kromě peněz na růst mezd jsou v částce zahrnuty i další náklady.

Kraj formou SOHZ kompenzuje nemocnicím, které zřizuje, nedostatečné úhrady za provedené výkony ze systému zdravotního pojištění a kryje tak každoročně ztrátovost nemocnic. Tyto platby dostává pět nemocnic, kraj ji neplatí jen nemocnici následné péče v Horažďovicích, která má dobré hospodářské výsledky. Na letošek byla původně podle Stárkové schválená částka na SOHZ 215 milionů korun. Loni to bylo 227 milionů, v roce 2014 bezmála 242 milionu a v roce 2013 až 276 milionů korun.

Na zvýšení mezd veškerému zdravotnickému personálu krajských nemocnic půjde 23,2 milionu korun. V některých nemocnicí se podle radní zvýšení platu nebude týkat technických pracovníků. Dalšího 5,1 milionu Kč dal kraj například rokycanské nemocnici na zřízení LDN lůžek či na dofinancování nového CT přístroje v nemocnici v Domažlicích.

„Co se týká průměrného platu, tak lékaři v našich nemocnicích berou včetně všech příplatků a doplatků 68.000 hrubého měsíčně a zdravotní sestry 28.000 hrubého,“ řekla Stárková. U lékařů podle ní až třetinu příjmu tvoří peníze za přesčasy. Zatímco průměrné platy lékařů v krajských nemocnicích Plzeňského kraje jsou nad průměrem ČR, u zdravotních sester je to zhruba celostátní průměr, dodala.

Ve čtyřech akutních a dvou neakutních nemocnicích kraje pracuje kolem 1750 zaměstnanců, z toho je asi 260 lékařů a 1120 nelékařského zdravotnického personálu. Nemocnice mají dohromady 1118 lůžek, z toho 55 intenzivních, 592 standardních a 471 lůžek sociálních, následné a dlouhodobé péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?