Plzeňský kraj proplatil loni na poplatcích 7,6 milionu korun

19. 2. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj loni proplatil pacientům za regulační poplatky ve zdravotnictví méně než další regiony, zhruba 7,6 milionu korun. O peníze nejčastěji žádali senioři, řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).


Na poplatky kraj vyčlenil loni 30 milionů korun, letos na ně má v rozpočtu 12 milionů Kč. Předpokládá, že peníze budou stačit.

Nižší částka než v jiných krajích je dána mimo jiné zřejmě řidší sítí krajem vlastněných nemocnic. Proplácejí se jen poplatky zaplacené v krajských zdravotnických zařízeních.

Ne každý okres má nemocnici, navíc v Plzni, kde je největší hustota obyvatel, žádná krajem zřizovaná nemocnice není. Jsou jen v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a Stodu, v Horažďovicích a Plané jsou pak krajské nemocnice následné péče.

Také systém vracení poplatků je složitější, než měly jiné regiony. Pacient musí poplatek nejdřív zaplatit a pak kraj žádat o zpětné proplacení, o němž rozhoduje rada. Hejtmanství vrací ihned vyšší částky, nejnižší se sčítají a proplácejí až po půl roce nebo po roce.

Plzeňský systém se ale ukázal jako jediný, proti němuž nemělo námitky ministerstvo vnitra. To kvůli poplatkům zahájilo s některými kraji správní řízení.

Z celkem 7,6 milionu kraj na základě žádostí pacientů vrátil 5,2 milionu korun lidem nad 60 let, zbytek mladším žadatelům. Kraj rozhodoval o téměř 28.000 žádostech, z toho téměř 58 procent tvořily žádosti seniorů.

„Ukázalo se, že regulační poplatky jsou kompenzovány lidem, kteří to potřebují - to znamená především starší generaci, která je nemocná a pro kterou každá koruna navíc je důležitá,“ konstatoval radní. Kraj dal lidem na výběr, zda chtějí peníze poslat na účet nebo složenkou. Dvě třetiny lidí si nechaly peníze poslat složenkou, což stálo další peníze na poštovních poplatcích. Od února do října to bylo na poštovném 140.000 Kč.

Podle předchozích údajů krajského úřadu požadovali pacienti ošetření v nemocnicích Plzeňského kraje proplacení zhruba čtvrtiny všech vybraných regulačních poplatků.

Podle dostupných informací proplatil loni na poplatcích například Středočeský kraj přes 80 milionů, Ústecký zhruba 42, jihočeské hejtmanství 67 milionů korun, Královéhradecký kraj přes 40 či Pardubický asi 34 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?