Plzeňský kraj ve svých nemocnicích zavede jednodenní chirurgii

16. 8. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákroky v ambulantním režimu budou dělat v Klatovech, Domažlicích, Stodě a Rokycanech.


Plzeňský kraj zavede od září do všech svých nemocnic akutní péče jednodenní chirurgii. Znamená to, že pacienti v dobré fyzické kondici stráví po určitých předem plánovaných operacích v nemocnici jen jednu noc. Prozatím se nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech zaměří na nejběžnější výkony v chirurgii, ortopedii, gynekologii, očním a ušním lékařství.

„Jednodenní chirurgie je trend, o který má zájem více pacientů a začaly ho hradit také zdravotní pojišťovny,“ řekl včera novinářům krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

Jednodenní chirurgie ale není pro nemocnice něco úplně nového. Operatéři provádějí stejné výkony, v řadě případů už v tomto režimu pracovali - u operací mandlí, šedého zákalu či jednoduché kýly. Případy se ale dosud vedly jako hospitalizace. Nyní budou čistě v ambulantním režimu.

Po poučení odchod do domácí péče

Změní se tak hlavně organizace péče o pacienty. Vhodný pacient napřed podstoupí ambulantní předoperační vyšetření, pak ve stanovený den přijde do nemocnice, kde prodělá zákrok. Pod dozorem personálu stráví jednu noc. Pokud to ráno pooperační stav dovolí, odejde po poučení do domácí péče.

Nemocnice budou zpočátku volit nejméně problematické zákroky. „Na chirurgii jsou to operace hemoroidů, křečových žil, jednoduché pupeční kýly, odstranění kovového materiálu, na ortopedii se jedná převážně o artroskopii kolenních kloubů a některé drobné zákroky. Na gynekologii jsou to konizace, operace spojené se zlepšením inkontinence, na ušním operace krčních a nosních mandlí a na očním jsou to katarakty (šedý zákal),“ vyjmenoval náměstek ředitele Klatovské nemocnice Jaromír Vondrů. Časem se počítá i s rozšířením na laparoskopické operace kýly či žlučníku.

„O zavedení jednodenní chirurgie jsme se snažili už delší dobu, ale dosud byla nechuť pojišťoven. To se změnilo až na konci roku 2010,“ poznamenal Petr Suastika z Domažlické nemocnice. Tam zatím chtějí výkonům v jednodenní chirurgii věnovat jeden až dva dny týdně, zpočátku předpokládají ošetření tří až pěti lidí týdně. „Uvidíme, jaký bude zájem ze strany pacientů a jak se tento způsob práce osvědčí,“ doplnil Suastika.

Bez nákladů navíc

Klatovská nemocnice odhaduje, že zpočátku bude ošetřovat 10 až 12 pacientů měsíčně. Nemocnice v Rokycanech a Stodu zatím nechtějí počty konkretizovat. „Naši pacienti jsou hlavně starší lidé s vyšší frekvencí přidružených chorob. Pro ně není zkrácení doby pooperačního sledování na nemocničním lůžku vždy vhodné,“ uvedl ředitel Stodské nemocnice Jiří Suda.

„Zavedení jednodenní chirurgie si nevyžádá náklady navíc ani přijetí nového personálu,“ doplnil Šimánek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?