Plzeňský kraj vydá na pohotovosti 130 mil. Kč, téměř dvakrát více

28. 12. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj vydá v příštích třech letech na zajištění lékařské pohotovosti na devíti místech regionu 130 milionů Kč. Jde téměř o dvojnásobek oproti posledním třem letům, což je dáno tím, že v se zvedly mzdy v nemocnicích.


Lékaři a sestry v regionu ale letos ještě sloužili na pohotovosti za stejnou odměnu jako v minulých dvou letech, řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD). Podle smluv s poskytovateli se však napříště bude každý rok částka na odměny pro pohotovost mírně zvyšovat.

Od ledna bude zubní pohotovost na poliklinice na Denisově nábřeží v Plzni. Dospělá pohotovost bude v Tachově, Boru, v Plzni na Denisově nábřeží a na poliklinice na Slovanech a v Sušici na Klatovsku. Dětská pohotovost bude v plzeňské Nemocnici u Sv. Jiří, v Plané na Tachovsku a v Sušici. Sušická nemocnice poslala smlouvu na dětskou pohotovost jako poslední; podepsaná by měla být podle Stárkové ve čtvrtek.

„Dětskou i dospělou nonstop pohotovost zajišťují ještě všechny naše čtyři akutní nemocnice, tedy Klatovy, Domažlice, Rokycany a Stod,“ uvedla radní. Dětskou pohotovost v Kralovicích zajišťuje ještě Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

Schválené peníze jsou v podstatě zálohami pro vybrané poskytovatele, kteří pohotovost kraji vyúčtovávají a většinou peníze vracejí. „Čím více lidí přijde na pohotovost, tak tím to kraj stojí méně peněz. Například u zubní pohotovosti v Plzni, která je hojně navštěvovaná, stojí kraj jeden pacient stokorunu, zatímco pohotovosti v okrajových částech regionu jeden pacient třeba 1500 korun,“ uvedla.

Změny jsou v zubní pohotovosti. Zubaři považovali za zbytečné provozovat nonstop službu, a to kvůli jejímu zneužívání i kvůli nedostatku lékařů. Nakonec se s krajem, který na ni chtěl dát 12,7 milionu Kč ročně, dohodli, že vydá sedm milionů. Pohotovost budou zubaři v Plzni sloužit ve všední den od 18:00 do 24:00, v sobotu, v neděli a ve svátek od 06:00 do 18:00. Na Klatovsku a Domažlicku bude fungovat v sobotu a v neděli dopoledne v několika nasmlouvaných ordinacích, uvedla Stárková. Podle ní funguje zubní pohotovost jen ve třech krajích.

Akutní traumatologické a chirurgické problémy se zuby řeší nonstop zubní klinika Fakultní nemocnice v Plzni.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?