Plzeňský kraj vyplatil za poplatky 7,6 miliónu

3. 3. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Za regulační poplatky ve zdravotnictví vyplatil v loňském roce Plzeňský kraj (PK) pacientům zhruba 7,6 miliónu korun. Kraj tak nevyčerpal 30 miliónů korun, které na proplácení poplatků loni vyčlenil.


Jak informoval Václav Šimánek, krajský radní pro zdravotnictví, o peníze nejčastěji přitom žádali senioři.

„Lidem nad 60 let kraj na základě žádostí vrátil 5,2 miliónu, zbytek pacientům mladším. Přitom kraj rozhodoval o téměř 28 tisících žádostech, z nichž téměř 58 % byly žádosti od seniorů,“ upozornil radní.

Dvě třetiny lidí si nechali peníze poslat složenkou, což v období jen od února do loňského října přišlo kraj na 140 tisíc Kč.

PK proplácí regulační poplatky ve svých zařízeních - v nemocnicích v Klatovech, Rokycanech, Domažlicích a Stodu, a v nemocnicích následné péče v Plané a v Horažďovicích, stejně jako poplatky za lékařskou službu první pomoci na svém území a v nemocničních lékárnách ve Stodu, Rokycanech a Domažlicích.

„Systém proplácení je v PK sice složitější, ale kraj je také jediným, jehož způsob proplácení regulačních poplatků je v souladu s právem, a proti němuž ministerstvo vnitra nevzneslo žádné námitky,“ doplnila hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD).

Kraj využívá k evidenci žádostí o proplácení poplatků projekt pod názvem VIRTUOS. Na letošek vyčlenil kraj ve svém rozpočtu na kompenzaci poplatků ve zdravotnictví 12 miliónů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?