Plzeňský kraj zatím neví, kolik lůžek má v nemocnicích zrušit

23. 6. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj zatím neví, kolik akutních lůžek budou chtít pojišťovny při plánované celostátní redukci lůžek zrušit. Prakticky jisté je už zrušení více než osmi desítek lůžek v nově budované klatovské nemocnici.


Na posledním jednání s krajem zástupci pojišťoven uvedli, že by bylo vhodné uvažovat i o zrušení celé porodnice v nemocnici ve Stodu, řekl ČTK hejtman Milan Chovanec a radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (oba ČSSD).

Krajské nemocnice mají s pojišťovnami smlouvy, které budou příští rok končit. Nové se musejí podepsat nejpozději v druhém pololetí příštího roku. Jednání o rozsahu péče a o případném rušení lůžek jsou na začátku.

„VZP (Všeobecná zdravotní pojišťovna) je hlavní objednavatel služeb. Musí nám do konce letošního roku říci, co nechtějí objednat, co chtějí utlumit. Co nezaplatí, to budeme muset platit z rozpočtu kraje nebo utlumit,“ konstatoval hejtman. Už nyní je ale pro kraj finanční situace neúnosná, letošní ztráta čtyř akutních a dvou následných krajských nemocnic se odhaduje po všech možných redukcích na 160 milionů korun.

Pojišťovna zatím zmínila možnost uzavření porodnice ve Stodu, kde je přes 20 lůžek, řekl Šimánek. Porodnice má kolem 420 porodů za rok, podle odborné společnosti by jich ale kvůli erudici lékařů mělo být na porodnici alespoň 500 ročně.

Radní se ale domnívá, že není tak důležitý celkový počet porodů, ale kolik jich ročně provede který lékař. „Pokud je to 420 porodů ročně na čtyři až šest lékařů ročně, to není tak málo. Naopak pokud by bylo 500 porodů na 15 lékařů, bylo by to horší,“ poznamenal.

Kraj se zatím shodl s pojišťovnami na tom, že v nově stavěné klatovské nemocnici, se sníží počet akutních lůžek o 80 až 90. Měla by zaniknout lůžková část ORL a očního oddělení. Redukce je možná díky tomu, že pojišťovny dovolí sdílení lůžek, takže oční a ORL pacienti budou moci ležet na chirurgii. Další lůžka by se měla ušetřit na dětském oddělení, některá akutní lůžka z interny se převedou na lůžka následné péče.

Jaké ale budou další redukce lůžek v kraji, zatím není jasné. Podle Chovance by měly pojišťovny a stát deklarovat, zda chtějí zachovat regionální péči nebo soustředit pacienty do specializovaných fakultních nemocnic. Nevýhodou Plzeňského kraje je malá hustota osídlení - region patří k největším v ČR, naopak počtem obyvatel k těm méně osídleným.

Kraj doufá v to, že příští rok začne platit nový systém plateb za diagnózu (DRG), kdy za stejnou péči dostane každá nemocnice stejně a budou placeny za provedené výkony.

„Tento týden při jednání pojišťovny poprvé připustily, že nemocnice v Plzeňském kraji jsou oproti ostatním krajům znevýhodněny v platbách,“ uvedl Šimánek.

Zatímco za takzvaného „normopacienta“ dostane krajská nemocnice v Plzeňském kraji 22.000 korun, v jiných regionech je průměr až 25.000 korun. „Už jen dorovnání této nerovnosti by nám výrazně pomohlo zvrátit ztráty nemocnic z červených do černých čísel,“ uvedl radní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?