Plzeňští chirurgové operovali víc než 1000 lidí s rakovinou jater

17. 6. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgové plzeňské fakultní nemocnice operovali už přes tisíc pacientů s nádory jater. Za poslední tři roky použili v 18 případech kmenové buňky z kostní dřeně pacienta k tomu, aby mu rychleji "dorostla" játra.


Lidé, kteří kmenové buňky dostali, měli kvůli rozsáhlému nálezu nádoru v játrech šanci žít jen několik málo měsíců. Lékařům se podařilo úspěšně odoperovat 15 lidí, kteří po operaci žijí kvalitním životem a 70 procent z nich už přežívá dva roky. ČTK to řekl přednosta chirurgické kliniky Vladislav Třeška.

Lékaři dávají přednost chirurgickému odstranění části jater zasažených rakovinou, protože orgán dobře regeneruje a dorůstá. Pokud má pacient játra zdravá, mohou mu jich lékaři odebrat až 80 procent a játra do několika měsíců zas dorostou. Kmenové buňky jsou volbou v případech, kdy pacientovi játra neregenerují tak rychle, aby neodstraněný zbytek orgánu zvládl funkce životně důležité pro organismus.

Česká republika a speciálně západní Čechy patří k místům s největším výskytem rakoviny. Játra zasáhnou většinou metastáze, které se do nich rozšíří z jiného primárního nádoru, nejčastěji z rakoviny tlustého střeva či konečníku. „Tento typ metastáz tvoří zhruba 80 procent všech metastáz chirurgicky řešitelných v játrech,“ uvedl Třeška. Plzeňští chirurgové operují ročně 80 až 100 lidí s rakovinou jater. Třeška ale upozornil, že celosvětově lze operací řešit jen kolem 20 procent pacientů s nádorem jater. Ostatní nelze z různých důvodů operovat a léčí se zejména onkologicky. To vede ke zmenšení nádorů a posléze k možnosti operace.

Plzeňská chirurgie provádí operace nádorů jater od roku 1999, na jaře operovali lékaři tisícího pacienta a nyní je jich už kolem 1050. Léčí se tu pacienti z Plzeňska, z celé ČR, ze Slovenska i z dalších zemí. Klinika je největším pracovištěm v ČR zabývající se komplexní léčbou nádorů jater, zaznělo dnes na sedmém kongresu chirurgie jater, žlučových cest a pankreatu v Plzni.

V případech, kdy jsou nádory například v blízkosti velkých cév a není možné chirurgicky odebrat zasaženou část, provádějí lékaři v Plzni také zákroky, při nichž se metastázy odstraní „spálením“ s pomocí moderních přístrojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?