Po gama záření by prý zdravé buňky mohly zahubit rakovinné

1. 4. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nízké dávky gama záření mohou v buněčných kulturách snížit počet rakovinných buněk. Po ozáření se o to totiž možná postarají okolní zdravé buňky. Podle agentury APA s tímto překvapivým zjištěním přišel biofyzik Helmut Schöllenberger ze salcburské univerzity. Při svém zkoumání použil biofyzikální a matematické modely...


Záření gama se uvolňuje například při výbuchu atomové bomby. Může způsobovat rakovinu, popáleniny i genové mutace. V nízkých dávkách se ale používá například právě k léčbě rakoviny, kdy zhoubné buňky spálí.

Rakouský biofyzik nyní zjistil, že by gama záření mohlo mít nejen ničivý, ale i opravný efekt. Vědci se domnívají, že pozitivní účinek by mohl částečně spočívat v tom, že záření aktivuje „opravné mechanismy“. Zdravé buňky kolem rakovinných buněk totiž po nízké dávce gama záření zřejmě vyvolávají jejich programovanou buněčnou smrt - takzvanou apoptózu. Právě gama záření by mohlo tento efekt zesilovat.

Obranný efekt se prý projevuje u dávek do asi 150 mGy (miligrayů). Zubařský rentgen představuje dávku asi 0,1 mGy, uvedla APA.

Podle biofyzika platily zjištěné výsledky zatím jen u buněčných kultur. Není jasné, zda by se prokázaly také u živých organismů či u člověka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?