V tom je zásadní rozdíl oproti hubnutí jen dietou a pohybem, kde úspěšnost podle velkých studií je pouze deset procent, řekla novinářům internistka a obezitoložka Dita Pichlerová.
Podle průzkumu je v ČR obézních 23 procent mužů a 22 procent žen. Více než lidi s normální váhou je ohrožují nemoci srdce a cév, včetně vysokého tlaku a cholesterolu, ztukovatění jater, choroby žlučníku, problémy s pohybovým aparátem, psychické poruchy a poruchy sexuality a také řada nádorů, například gynekologických, trávicího traktu či ledvin.
Pichlerová připomněla, že naprosto zásadní úlohu má obezita v rozvoji cukrovky druhého typu, kila navíc má přes 80 procent diabetiků. U obézních diabetiků také stoupá úmrtnost, například těžce obézní mladí muži umírají až 12krát častěji než jejich vrstevníci s normální váhou.
Bariatrická chirurgie pacientům pomáhá zbavit se kil navíc a je důležitou léčebnou metodou i u diabetiků. Po operaci se u nich změní hladiny určitých látek v těle, které hubnutí podporují a zároveň zvyšují vnímavost těla na vlastní inzulín, což brání rozvoji cukrovky. Hubnutí za pomoci bariatrické chirurgie je tak podle Pichlerové přirozenější než bez ní. Na druhou stranu je operace pouze pomocník, berlička, hlavní slovo stále mají jídelní a pitný režim a pohyb, upozornila.
Celkově už podstoupilo v ČR bariatrickou operaci kolem 10.000 pacientů, z nich jedna třetina na pražské OB klinice. Všechny standardní bariatrické operace plně hradí zdravotní pojišťovny. Při operaci se zmenší objem žaludku. Pacient pak musí jíst pravidelně a málo, musí dostatečně pít a mít pravidelný pohyb. To se nijak neliší od běžných doporučení při dietě. „Nicméně s operací se vše dodržuje snáz, protože je mechanicky zmenšen obsah žaludku a mění se hladiny inkretinů, které pomáhají redukci,“ vysvětlila lékařka. Speciální dieta se drží jen měsíc po operaci, z toho dva týdny je jen tekutá strava, další dva týdny kašovitá.
„V této době si pacient musí objem stravy odměřovat do 150 mililitrů na jednu porci. Ač je to překvapivé, doporučujeme také kalorické nápoje, jsou dobrým zdrojem cukru a energie pro mozek. Pak postupně pacient přechází na stravu pevnou, podle zásad racionální výživy, ale porce musejí zůstat malé, například na dezertní talířek,“ shrnula obezitoložka.