Po vstupu do EU asi ubude v ČR lékáren a budou chybět lékárníci

20. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po vstupu České republiky do Evropské unie si lidé vyzvednou lék na recept v kterékoli lékárně téměř po celé Evropě, což zatím nemohou. Některé lékárny asi zaniknou a budou chybět lékárníci...


PRAHA -

Spektrum léků se příliš nezmění, nelze ale vyloučit, že mírně podraží. Uvedl to prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Současné recepty, evropský blanket nebo čipová karta?

Zatím podle něj není jasné, zda budou platit dosavadní národní recepty, nebo bude jeden evropský blanket. Další možností je jednotná čipová karta, na níž každý občan EU bude mít vše o svém zdraví a nemocech, včetně předepsaných léků.

Zdravotní pojišťovny budou zřejmě v první fázi hradit jen akutní péči, tedy nezbytné léky. Přípravky vyzvednuté v cizině totiž budou platit v tamních cenách, to by v plné šíři neunesly.


Podle Chudoby nelze vyloučit odliv lékárníků, až bude jejich diplom v Evropě uznáván. „Více než polovina magistrů je mladší 40 let, jsou znalí jazyků, a tak část zřejmě této možnosti využije.“

Mnohé k odchodu podnítí i to, že režie lékáren po vstupu do EU zásadně stoupne. Ohrozí to existenci zejména menších lékáren, které už nyní nemají velké výdělky.

Lékárny většinou vedou jednoduché účetnictví a nejsou plátci DPH. Direktiva EU žádá zrušit pro ně osvobození od daně z přidané hodnoty. Pokud bude DPH na úrovni lékáren pětiprocentní, stoupnou ceny léků pro občany o jedno procento, uvedl Chudoba.

Zejména v příhraničních regionech se podle něj dá očekávat, že cizinci si budou jezdit pro léky, které jsou tu levnější. Podle Chudoby to bude přechodné, než se ceny srovnají.

V České republice je 2130 lékáren a 230 výdejen léčiv, pracuje v nich kolem 6000 lékárníků. Podle Chudoby je nynější počet lékáren dostatečný, ale síť je nevyvážená - ve velkých městech je přebytek lékáren, zatímco na venkově chybějí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?