Pobyty v lázních se prodlouží od 9. ledna, až budou ve sbírce

7. 1. 2015 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Pobyty v lázních hrazené zdravotní pojišťovnou se prodlouží dospělým pacientům ze tří týdnů na čtyři zřejmě od 9. ledna, a to u 28 z 66 indikací. U ostatních zůstanou omezeny na tři týdny. Vyplývá to z webu Svazu léčebných lázní.


„Indikační seznam na web umístíme, jakmile bude k dispozici. Uveřejnění ve sbírce zákonů se přepokládá do 9. ledna 2015,“ uvádí web. Seznam je součástí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Lázním má přinést ročně nárůst příjmů zhruba o půl miliardy korun, o niž přišly předchozím omezením počtu diagnóz i délky pobytu na tři týdny.

Web svazu rovněž připomíná, že druhým rokem neplatí lázeňští pacienti regulační poplatek 100 korun za noc a od letoška ani 30 korun za ambulantní vyšetření. Zrušené poplatky zdravotní pojišťovny lázním kompenzují.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) počítá s tím, že na lázně pro své klienty vydá v roce 2015 celkem 1,4 miliardy korun. Oproti roku 2013, kdy celkové náklady VZP na lázně byly 825 milionů, je to nárůst o 69,5 procent,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. Lázně jsou podle něj finančně nejvíce podpořeny ze všech druhů péče. Pro letošní rok počítá zdravotně pojistný plán VZP pro lázně s 1,25 miliardy korun.

Podle indikačního seznamu se dospělým s nemocemi oběhového ústrojí prodlouží pobyt u čtyř z devíti indikací, s nemocemi dýchacího ústrojí u čtyř ze sedmi indikací, s nemocemi nervovými u osmi z 11 indikací, s nemocemi pohybového ústrojí u šesti z 12 indikací, s nemocemi duševními u jedné ze dvou indikací, s nemocemi kožními u čtyř z pěti indikací, s nemocemi gynekologickými u jedné ze tří indikací.

Novela také stanoví na 21 dní příspěvkové lázeňské pobyty pro dospělé, kdy pojišťovny hradí jen léčbu, v některých případech jen na 14 dnů. Dětem při jakékoli lázeňské léčbě, která trvá vždy přinejmenším čtyři týdny, bude moci ošetřující lékař prodloužit pobyt. Podobně to bude u některých indikací v léčbě dospělých, kde také se nově upravuje možnost opakování pobytů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?